Sâmbătă, sute de maghiari au ieşit în centrul oraşului Sfântu Gheorghe pentru a cere autonomia Ţintului Secuiesc. Manifestanţii au afişat pancarte pe care scria “Autonomia Ţinutului Secuiesc – Promisiune nerespectată din 1918″, “Transilvaniă liberă – Ţinut Secuiesc autonom”, “Drepturi colective minorităţii maghiare”.

Partidul Civic Maghiar, organizatorul protestului, ar fi vrut ca mitingul să aibă loc chiar de 1 Decembrie, dar nu au primit aprobare din partea autorităţilor locale. PCM a anunţat că va înainta Guvernului un memoriu prin care cere autonomia Ţinutului Secuiesc şi modificarea Constituţiei în acest sens.Pe câteva case din Târgu Secuiesc au apărut steaguri negre. Steagurile de doliu au fost arborate pe câteva case particulare, sedii de firmă şi asociaţii maghiare, în semn de batjocură faţă de Ziua Naţională a României şi Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. La Târgu Secuiesc, proprietarii câtorva case din centrul oraşului, unde s-au desfăşurat ceremoniile oficiale, au arborat, la porţi şi în ferestre, steaguri negre de doliu, având la capete câte o panglică roşu-alb-verde, culorile drapelului maghiar. „Am dispus deja o anchetă şi se vor aplica sancţiunile legale, în măsura în care acest lucru este posibil, întrucât prevederile referitoare la sancţionarea ofensei aduse însemnelor şi simbolurilor naţionale nu mai există în noua formă a legii. Pe de altă parte, consider că este vorba de un gest al câtorva extremişti înfierbântaţi, care nu trebuie însă generalizat pentru că nu caracterizează comunitatea maghiară în ansmblul ei”, a declarat pentru Gândul prefectul de Covasna, Marius Popica. Aproximativ 1.500 de localnici la Sfântu Gheorghe, români şi maghiari, şi peste 2.000 la Miercurea Ciuc au participat anul acesta la ceremoniile organizate pentru celebrarea Zilei Naţionale a României. Numitorul comun al evenimentului însă l-a constituit, ca de obicei în Covasna şi Harghita, absenţa tuturor oficialilor udemerişti – consilierii locali, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene şi parlamentarii – dublată de o arborare minimală, a tricolorului românesc pe bulevardele şi străzile celor două municipii.

doliu-ungaria

La Miercurea Ciuc, câteva steguleţe în zona Monumentului Ostaşului necunoscut şi o singură coroană din partea Consiliului Local şi a Primăriei – depusă de cei doi consilieri români din administraţia municipală. Primarul Robert Raduly şi şeful C.J.-ului, Borboly Csaba, şi nici consilierii UDMR nu şi-au făcut apariţia la ceremoniile desfăşurate la Monumentul Ostaşului Necunoscut şi pe platoul din faţa Prefecturii, la care au participat peste 2.000 de români şi maghiari din municipiu.

NapocaNews