Aseară la Casino Centrul de Cultură Urbană Cluj a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie “Viaţa în Transilvania de Nord”. Fotografiile expuse de Ilie Tudorel surprind arhitectură urbană, moment de viaţă, tradiţii şi datini populare, peisaje, biserici din toate cele 6 judeţe ale Transilvaniei de Nord (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj). Toate acestea puse la un loc îşi propun să ajute privitorii să îşi răspundă la câteva întrebări: Cine suntem? Ce facem? Ce avem de valoare? Cu ce putem să contribuim noi la perpetuarea culturii şi tradiţiilor strămoşeşti în context European?

Ideea acestui proiect a apărut după participarea artistului fotograf Ilie Tudorel la un concurs de fotografie care a avut ca temă „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord” desfăşurat la Cluj-Napoca de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest printr-un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană.

4

Alături de autorul fotografiilor, Ilie Tudorel, la vernisaj au fost prezenţi prof. univ. dr. Ştefan Dorel Găină Gerendi, dna. Marinela Zegrean Istici – director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale precum şi dna. Andreea Marcu – expert comunicare în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

8

În cadrul vernisajului a avut loc şi un mini-concert de colinde şi obiceiuri de iarnă susţinut de Grupul folcloric “Zestrea” al Casei Municipale de Cultură Gherla şi al Liceului Ana Ipătescu din Gherla coordonat de dl. Constantin Istici.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 11-21 decembrie 2014 în intervalul orar 10-20.

Alina Maria Iuga