Judeţele Cluj sau Timiş nu re­u­şesc să atragă nici măcar 100.000 de tu­rişti străini anual, în timp ce alte oraşe de provincie din Polonia sau Cehia au reuşit să intre pe harta destinaţiilor de city break din Europa. În Pilsen (Ce­hia), ales capitală europeană în acest an, vin câ­teva sute de mii de turişti anu­al, în timp ce în Cracovia (Polo­nia) au a­juns 2,5 milioane de vizitatori stră­ini în 2013.

Hotelurile, pensiunile şi vilele din ţară au atras doar 1,8 milioane de turişti străini anul trecut în perioada ianuarie-noiembrie, în creştere cu 11% faţă de anul anterior, potrivit calculelor pe baza celor mai recente date din baza Institutului Naţional de Statistică.

„Dacă România ar fi avut un număr de turişti străni comparabil cu numă­rul de locuitori, am fi fost bogaţii Eu­ropei. Ar fi o performanţă dacă fiecare judeţ ar atrage un număr similar de turişti cu cel al populaţiei sale“, a spus Gheorghe Fodoreanu, proprie­ta­rul agenţiei de turism Invitation Ro­mâ­nia, care aduce străini în ţară. El a mai men­­ţionat că este nevoie de pro­mo­vare. „Noi nu am avut stand la târgul de tu­rism Les Thermalies din Paris (care s-a des­fă­şurat în perioada 22-25 ianuarie anul acesta), unde se pro­movează ser­viciile balneare, ceea ce scoate Ro­mânia de pe harta des­ti­naţiilor balneo.“