Observ, deloc surprins, faptul că tot mai mulți români se alătură curentului care militează pentru autonomia Transilvaniei, a Banatului, a Moldovei și chiar a Țării Românești. Pornită din Ardeal, această propaganda pentru autonomia regiunilor istorice îmi pare foarte bine pusă la punct. Nu cred că totul e întâmplător.

Cine și de ce vrea autonomie?

Tip de 25 de ani în România o singură comunitate a clamat autonomia: maghiarii. Mai întâi au folosit termenul de ”autonomie culturală” după care, treptat și bine calculat, liderii comunității maghiare din România, de la popa Tokes la UDMR, și-au dat arama pe față și au spus-o pe cea dreaptă: comunitatea maghiară din România nu se poate dezvolta fără o autonomie teritorială pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc (adică vor un ghetou etnic în care ei să fie stăpâni). Iar de mai mulți ani propaganda maghiară, bine finanțată de la Budapesta și chiar și de la București, defilează cu teoria obținerii autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc fără de care comunitatea maghiară din România ar dispărea (o minciună repetată de suficiente ori tindă să fie catalogată drept adevăr).

Unele cercuri ale propagandei maghiare, în special extremiștii radicali grupați în jurul lui Laszlo Tokes, a PCM și a organizațiilor neo-fasciste maghiare, au început deja să vorbească de autonomia teritorială a Transilvaniei. Ceea ce personal știam de foare mult timp, și anume că așa-zisul ținut secuiesc este doar un punct de plecare către punctul terminus, autonomia Transilvaniei, începe să prindă viață. Se țintește autonomia Transilvaniei. Și nici aceasta nu e punctul terminus. Șe țintește mult mai sus, la alipirea Transilvaniei la Ungaria (un semnal de alarmă cu care rezonez, aici).

Pentru ca propaganda să dea roade e nevoie și de români

Pentru a da consitență mișcării pentru autonomia Transilvaniei propaganda revizionistă maghiară are nevoie de celelalte comunități din Transilvania, de români, de șași, evrei, romi, secui, pentru a masca astfel bătălia pentru alipirea Transilvaniei la Ungaria cu bătălia pentru o Transilvanie a tuturor comunităților care trăiesc aici, o strategie mult mai digerabilă pentru vestul civilizat care s-ar putea întreba ce anume se petrece în Transilvania. Astfel, propaganda e acoperită: nu e alipirea Transilvaniei la Ungaria, e lupta pentru o Transilvanie propsperă, fără ingerința miticilor de la București. Ardelenii sunt făcuți din alt material, nu sunt nici măcar români și ca atare de ce să fie guvernați de români. Propaganda vorbește despre superioritatea intelectuală a ardelenilor și despre bogăția culturală a Transilvaniei (pe care nu o neagă nimeni) ca bază a unei autonomii a Transilvaniei. Deocamdată conceptele vehiculate sunt autonomia financiară și autonomia economică (unii liderii români ai acestei mișcări nu au negat însă autonomia teritorială și nici independeța ca viitoare obiective).

Apel la istorie în cazul steagului Transilvaniei

Bineînțeles, slavă Domnului în România libertatea de expresie este garantată. Și slavă Domnului personal sunt în totalitate pentru libertatea de expresie. Din păcate însă aici avem de-a face cu manipulări grosolane ale istoriei care se pliază perfect peste ignoranța celor care apleacă urechea la această propagandă din neștire sau prostie sau ticăloșie. Sau poate toate la un loc.

Simbol al acestei propagande găunoase pentru o Transilvanie autonomă a devenit steagul Transilvaniei, în culorile albastru, roșu și galben, pe care este reprezentată o stemă a Transilvaniei din secolul XVII. Din punct de vedre istoric, în urma Dietei de la Sebeș din 24 mai 1659, stema Transilvaniei a fost sfâșiată, fiecare dintre cele trei națiuni privilegiate preluând câte un simbol, românii nefiind „reprezentați” prin niciun simbol, ei neavând statut de națiune. Astfel, maghiarii erau reprezentați de acvila neagră, secuii de soare și lună, iar sașii de cele șapte turnuri de cetate, de culoare roșie (Transilvania/Siebenbürgen) (detalii aici).

Așadar, românii nu sunt în niciun fel reprezentați pe steagul Transilvaniei, cel cu care defilează propaganda pentru o Transilvaniei autonomă dar și foarte mulți români care au impresia că sunt ardeleni adevărați dacă defilează cu un simbol pe care ei înșiși nici măcar nu sunt reprezentați și care, mai mult, este un simbol al opresiunii românilor din Transilvania timp de sute de ani.

Vincze-Zoltán-Zoltan-Soltan-steag-transilvania

Un maghiar mândru de steagul Transilvaniei din care români lipsesc (FOTO: facebook.com)

Cu privire la steagul Transilvaniei și la simbolistica acestuia, l-am rugat pe istoricul clujean Vasile Lechințan, doctor în istorie, să mă ajute să înțeleg ce anume este cu acest steag fluturat de tot mai mulți români ardeleni și pentru a încerca să-i lămuresc pe naivi despre ce este vorba. Domnia sa a avut amabilitatea de a-mi transmite câteva rânduri cu privire la acest steag.

vasile_lechintan_top

dr. Vasile Lechințan

”Domnule Dan Tanasă,

Este o mare rușine pentru tot neamul românesc! S-a luat pe stema României o stema medievală a Transilvaniei din care lipsesc românii. Ungurii au simbol acvila neagră, secuii soarele și luna și sașii cele șapte turnuri. Steagul e luat din fondul stemei; jos galben, mijloc roșu și sus albastru. Iată așadar ce purtam noi românii ca steag: absența românilor din istoria Transilvaniei. Rușine! Rușine! Rușine.

Tinerii români, puțini la numar, care defilează sub acest steag al Transilvaniei care disprețuieste, în continuare, peste timp, pe români, sunt de iertat, pentru că nu au știut ce fac. Cei ce vor continua, aflând acum adevărul, vor fi de neiertat în fața strămoșilor noștri și demni de dispreț și în fața străinilor, care nu acceptă din principiu să-ți trădezi neamul”.

Să punem apă limpede în pahar

Lucrurile sunt cât se poate de clare. Cine are de beneficiat de pe urma unei Transilvanii ”autonome” și chiar independente? România? Bineînțeles că nu. Congo? Nu cred! Mexic? Mă îndoiesc! Filipine? Slabe șanse! Ungaria? Budapesta nu și-a ascuns niciodată dorința de a alipi Transilvania din nou. Din contra. Revizionismul e politică de stat la Budapesta.

Ești maghiar, sas sau secui și fluturi steagul Transilvaniei? Ești liber să o faci, e dreptul tău să spui ceea ce crezi, dar nu uita că nu faci altceva decât să continui o nedreptate la adresa românilor din Transilvania. Nu poți pretinde că ești european și tolerant fluturând un simbol al oprimării și masacrării românilor din Transilvania.

Ești român și fluturi steagul Transilvaniei? Ești liber să o faci, e dreptul tău să spui ceea ce crezi, însă nu uita că tu nu ești reprezentat pe acest simbol pe care îl fluturi din prostie sau din ticăloșie. Înainte să te alături din naivitate acestui curent încearcă să te documentezi puțin. Nu te costă nimic și te poate ajuta să eviți o situația jenantă în care susții o cauză care nu te reprezintă. Dacă și după ce ai citit aceste rânduri continui să fluturi steagul Transilvaniei mă tem că ți-ai dovedit singur ticăloșia.

Sute de ani națiunea română a luptat pentru unire, nu pentru federalizare. Sute de ani în Transilvania românii au fost opresați și masacrați, națiunile conlocuitoare (magharii, sașii și secuii) refuzându-le dreptul de a exista ca națiune și de a fi egali cu ei. Ăsta este adevărul istoric. Maghiarii, sași și secuii au mai întăi a-și cere scuze și a manifesta respectul cuvenit față de românii victime ale intoleranței lor.

Evident că Transilvania este mai bogată cu toate națiunile conlocuitoare în ea. Însă ca român eu nu pot și nu vreau să uit ce s-a petrecut în Transilvania timp de sute de ani. Și fac un apel către frații mei maghiari, secui și sași să înțeleagă că revizionismul este toxic pentru toți. Sunt de acord cu autonomia în sensul descentralizării, nu în sensul în care militează propaganda maghiară și cozile de topor românești.

Dacă ai ajuns până aici cred că ar fi interesant să urmărești acest video.

Dan Tanasa