Cea de-a 87-a gală de decernare a premiilor OSCAR se desfăşoară în noaptea de duminică spre luni, la Los Angeles. Evenimentul este prezentat în premieră de actorul Neil Patrick Harris, iar lista câştigătorilor la OSCAR 2015.

Premiul Oscar pentru cel mai bun film este câştigat de „Birdman” . Nominalizările sunt: „American Sniper”, de Clint Eastwood, „Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, şi „Whiplash”, de Damien Chazelle

Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal este câştigat de Julianne Moore. Celelalte nominalizate au fost: Marion Cotillard pentru rolul din „Deux jours, une nuit”, Felicity Jones pentru „The theory of everything”, Rosamund Pike pentru „Gone Girl”, Reese Witherspoon pentru „Wild”.

Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal este câştigat de Eddie Redmayne pentru ”The Theory of Everything” . Ceilalţi nominalizaţi au fost: Steve Carell pentru rolul din „Foxcatcher”, Bradley Cooper, pentru interpretarea din „American Sniper”, Benedict Cumberbatch, pentru „The Imitation Game”, Michael Keaton, pentru „Birdman”.

Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor este câştigat de Alejandro Gonzalez Iñárritu. Ceilalţi nominalizaţi au fost: Alejandro Gonzalez Inarritu pentru regia filmului „Birdman”, Richard Linklater, pentru „Boyhood”, Bennett Miller, pentru „Foxcatcher”, Wes Anderson, pentru „The Grand Budapest Hotel”, iar Morten Tyldum, pentru „The Imitation Game”.

Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat este câştigat de Graham Moore pentru „The Imitation Game”.

Oscarul pentru cel mai bun scenariu original merge la ”Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu.

Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră este câştigat de Alexandre Desplat pentru filmul ”The Grand Budapest Hotel”. Premiul i-a fost înmânat de celebra actriţă Julie Andrews, după un moment artistic special în care Lady Gaga a interpretat o piesă din coloana sonoră a filmului clasic ”Sunetul muzicii”.

Premiul Oscar pentru cel mai bun cântec a fost câştigat de „Glory” din „Selma”.

Au mai fost nominalizate „Everything Is Awesome” din „The Lego Movie”, „Grateful” din „Beyond the Lights”, „I’m Not Gonna Miss You” din „Glen Campbell…I’ll Be Me”, „Lost Stars” din „Begin Again”.

Cel mai bun lungmetraj documentar: „CitizenFour”

Cel mai bun montaj: „Whiplash”

Cea mai bună imagine: „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”.

Cea mai bună regie artistică: „The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Big Hero 6”. Au mai fost nominalizate „The Boxtrolls”, „How to Train Your Dragon 2”, „Song of the Sea”, „The Tale of the Princess Kaguya”.

Cel mai bun scurtmetraj animat: „Feast”.
Premiul pentru cele mai bune efecte vizuale a fost acordat peliculei „Interstellar”. Au mai fost nominalizate
„Captain America: The Winter Soldier”, „Dawn of the Planet of the Apes”, „Guardians of the Galaxy”, „X-Men: Days of Future Past”.
Patricia Arquette („Boyhood”) câştigă premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Au mai fost nominalizate Laura Dern („Wild”), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman”), Meryl Street („Into the Woods”)

Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj de sunet a revenit filmului „Whiplash”, iar pentru cel mai bun montaj de sunet a revenit filmului „American Sniper”.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar a fost câştigat de „Crisis Hotline: Veterans Press 1.

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune a fost desemnat „The Phone Call”.

Cel mai bun film străin a fost desemnat „Ida”, de Pawel Pawlikowski (Polonia). Au mai fost nominalizate la această categorie „Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev (Rusia), „Tangerines”, de Zaza Urushadze (Estonia), „Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako (Mauritania) şi „Wild Tales”, de Damián Szifrón (Argentina)

„The Grand Budapest Hotel” a câştigat şi premiul Oscar pentru cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură (Frances Cannon)

Premiul Oscar pentru cele mai bune costume revine „The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero).

Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui J.K Simmons („Whiplash”). Pentru această categorie au mai fost nominalizaţi Robert Duvall („The Judge”), Ethan Hawke („Boyhood”), Edward Norton („Birdman”), Mark Ruffalo („Foxcatcher”).