Pe 28 februarie a.c.,începând cu ora 12.00, s-a desfășurat o manifestare comemorativă dedicată eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan la monumentul din centrul Clujului.

Evenimentul a debutat cu oficierea unei slujbe de parastas de către IPS Andrei, mitropolitul Clujului, care a vorbit despre rolul de sfânți și martiri populari în istoria poporului nostru a lui Horea și Cloșca.

Despre răscoala lui Horea d ela 1784 a vorbit dr. Vasile Lechințan, care a făcut o cronologie istorică a mișcării revoluționare. A luat cuvântul dr. Ionuț Țene, ce a subliniat necesitatea abordării ișcării revoluționare d ela 1784 ca o resurecție a ortodoxiei: ‘Horea a murit ca un creștin ortodox fiind spovedit și împărtășit pe eșafod de preotul ortodox Rațiu’. Despre impactul internațional în epocă al mișcării revoluționare a vorbit prof. dr. Mircea Popa, arătând că răscoala lui Horea a fost larg relatată în presa americană și franceză a epocii.

La monumentul eroilor au depus coroane de flori primăria Cluj-Napoca, Societatea Avram Iancu și PRM Cluj.

Comemorarea revoluționarului martir Horea a fost organizată de Societatea Avram Iancu și Fundația Protecției Sociale.Moderarea manifestării a realizat-o prof. Victor Bercea.

NapocaNews

DSC_1821

DSC_1815