Pe un forum a fost lansată o discuție în acest sens de un tânăr care se întreba: „Pot fi considerat apt pentru armată, în condițiile în care am 58kg, 1.80, miopie oarecum avansată (-3 spre -4 la ambii ochi) și conditie medicală cu precedent hidronefroza de gradul II la rinichiul drept?”.

Iată care este părerea unor bărbați români, care au discutat acest subiect, pe forum:

Când am făcut armata (prin 2000), după cele 2-3 luni de instrucție a venit timpul să facem garda. A venit căpitanul, ne-a pus pe căprărie conform fișelor medicale de la încorporare și cam puțini erau apți de așa ceva. S-a raportat la comandant, a venit acesta și a zis: eu sunt comandant aici, eu am responsabilitate, toți intră în serviciul de garda, nu există nici o problemă medicală. Ca atare nu întotdeauna hârtia bate viața!

În caz de razboi cei angajați în armata să își facă datoria. Doar de asta îi plătim. Înrolarea să fie opțională pentru civili.

În cazul ăsta armata ar trebui obligatorie (cum era înainte), iar numărul celor angajați să fie minim (cei care instruiesc). De ce să plătim soldații pe timp de pace?

Mie mi se pare stupid că cineva să aibă pretenția să trimită la război pe cineva care n-a pus mâna în viața lui pe-o armă. Dacă am fi făcut armata 1 an și am fi avut un regim al armelor ca-n SUA m-aș fi dus cu plăcere, însă în condițiile astea, îmi pare rău, dar sunt nevoit să refuz. Revenind la subiect, ca bărbat, când vei vedea cum cad bombele asupra orașului tau, familia îți este în pericol etc., nu simți cumva că trebuie să faci ceva? Nu pleci să lupți? Eu am 39 de ani și sper din tot sufletul să nu fie război, dar în caz că va fi, nu voi da înapoi să îmi apăr țara. Nu aș putea să mă uit în ochii fiului meu și să îi spun că sunt un laș.

Eu aș prefera să am un tată laș în viață decât unul curajos mort. Fiul tău?

Eu nu vreau să mor pentru NATO şi anglo-americani care ne-au trădat la Yalta în 1945, că au ei ceva de împărţit cu ruşii creştini.Dacă americanii sunt bărbaţi să se bată ei cu ruşii.

Dacă toți înaintașii României, din vechime și până acum, ar fi fost niște lași, țara asta, așa cum e ea, ar fi fost de mult ciopirtiță și împărțită între vecini. Numai prin curaj și determinare România poate face față unui razboi. Nimeni nu își dorește un conflict armat, indiferent de proporțiile sale, e mult mai ușor să cuceresti/să supui o țară economic decât cu arma. Momentan, adevăratul război pe care Rusia îl are de dat e cel economic, nu militar. Ca să porți un conflict îți trebuie susținere economica și socială, nu sunt foarte convins că tinerii ruși, nu foarte diferiți de noi, doresc să plece mâine la război.

Dezamăgitor… Toți agresivii, vitejii, tâiosii, sniperii, viteziștii la… păcănit tastatura sau păcănelele, tinerii frumoși și liberi, unii cu sute sau mii de ore la sala de forță, au intrat în panică la un zvon, la un posibil scenariu… Păcat! Asta-i doar unul din rezultatele non-obligativității serviciului militar. Neînfricați pe net sau jocuri de război, la o adică, fac în pantaloni sau fug pe plaje exotice. Halal „tinerime română”, cum ar fi zis poetul…