Ești anticomunist? Atenție, poți fi un potențial fascist și extremist de dreapta, aceasta fiind unul dintre cele mai mari pericole pentru societatea românească. Ești creștin ortodox? Poate ai vrea să știi că Biserica Ortodoxă Română influențează și informează extremiștii și are atitudini intolerante și naționaliste. Aparții unui alt cult religios creștin care susține căsătoria doar între un bărbat și o femeie? Ești extremist, oricât de mult ai susține evreii, țiganii sau alte minorități. Astea sunt doar o parte din concluziile conferinței despre pericolul extremei drepte din România, organizată de Centrul Cultural German Cluj, Fundația Friedrich Ebert și Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Au fost multe scaune goale pentru o conferință internațională, cu invitați din Berlin. Asta poate se explică probabil prin rezultatele unui sondaj IRES (vezi cine e directorul firmei de sondare) comandat de Centrul Național de Combatere a Discriminării, invoat de Alexandru Florian, care arată că 50% dintre respondenții români sunt extremiști și nu vor să aibă în aproppiere gay, evrei și nici măcar persoane cu dizabilități.

A fost mult timp pentru discuții despre extremismul de drepta din România, Michael Safir a relatat chiar și despre extremismul de dreapta din Estonia, Letonia, dar el nu a mai avut timp să discute și despre cazul Ungariei.

În România nu există partide parlamentare extremiste, e liniște în domeniul extremismului, după cum susține directorului Institutului Elie Wiesel, însă e liniște doar în aparență, pentru că dacă scrii niște cuvinte cheie pe internet găsești niște organizații naționaliste foarte active.

Formele clasice de xenofobie sunt abordate din ce în ce mai puțin, conform studiilor internaționale. Dar cel mai mare pericol îl reprezintă extremismul de dreapta mascat sub forma anticomunismului.

Profesorul Safir a avut ”curajul” să spună lucrurilor pe nume: spre exemplu, există o doamnă care lucrează la TV, care o dată la 2-3 luni te agasează cu ”Memorialul Durerii”, unde nu se spune că 80% din cei intervievați sunt foști legionari. Apoi avem filmul cu lipici la publicul românesc, ”Portretul luptătorului la tinerețe”. Aici e promovat ca un erou un luptător anticomunist, însă nu se face referire că a dus acea luptă în numele Mișcării Legionare și că a fost înmormântat cu drapelul legionar pe sicriu. Există și Sfinții Martiri ai Închisorilor comuniste, însă ei nu au murit pentru credința în Dumnezeu, ci pentru credința în legionarism.

Safir a evidențiat și tentativele de falsificare a istoriei sovietelor din alte țări ale lumii.

O altă problemă a României este faptul că are străzi care poartă numele Mareșalului Antonescu, portretizat ca erou al reîntregirii neamului românesc.