Dezinfecţii riguroase şi triaje amănunţite se fac la intrarea copiilor în grădiniţele clujene. Decizia a fost luată de Direcţia de Sănătate Publică, după ce, numai în această lună, au fost confirmate 15 cazuri de scarlatină, iar alţi 15 copii sunt suspectaţi că au această boală contagioasă.

Medicii şcolari îi verifică dimineaţa pe copii, iar cei depistaţi cu simtome ale bolii sunt trimişi acasă.”Pe lângă aceasta măsură de intervenție cu medicație, profilactic se mai execută acțiuni de dezinfecție a jucăriilor mai ales. Bineînțeles, se face o curățenie riguroasă, se dezinfectează veselă, tacâmuri, mobilier, jucării și grupurile sanitare cu o concentrație de focar”, a precizat Mihai Moisescu, director adjunct al DSP Cluj.

Opt dintre copiii bolnavi provin de la o singură grădiniţă, titrează.”Perioada epidemiologică proprice stopării răspândirii acestei boli a fost depășită, deoarece părintele nu a anunțat că copilul său are scarlatină decât după foarte mult timp. Consecința a fost răspândirea acestei infecții, pentru că noi nu am putut să luăm măsurile de stopare”, a afirmat medicul şcolar Kristina Moldovan.

„Copilul poate deveni inapetent, poate să prezinte și manifestări digestive, la început cu grețuri, vărsături, iar în perioada de stare a bolii, apar simptomele caracteristice, care constau în erupția specifică scarlatinei, care debutează de la brâu în jos, pe trunchi, pe membrele superioare, inferioare. Se mai numește și un aspect de piele opărită”, a explicat Monica Muntean, director medical la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Scarlatina este o boală infecto-contagioasă care apare la copii. Afecţiunea este cauzată de mai multe tipuri de streptococi.

NapocaNews