Filmul „Aferim!”, pentru care Radu Jude a primit premiul pentru regie la Festivalul de la Berlin 2015 a avut prezentarea de gală vineri seara la Cinematograful Floric Piersic din Cluj-Napoca. Peste 1000 de oameni au avut ocazia să vizioneze o peliculă excelentă, care surprinde societatea românească între Orient şi Occident la 1835, şi să se întâlnească cu actorii şi regizorul filmului. Unul dintre realizatori a afirmat după vizionare că au dorit ca filmul să nu fie unul neapărat corect politic.Filmul surprinde în alb şi negru o lume românească care se rupe cu greu de Fanar şi Turcia şi acceptă un început firav de modernizare prin tânărul fiu de zapciu, dorobanţul, singurul îmbrăcat „nemţeşte”, ce nu mai acceptă pravilele vechi şi nedrepte pentru robii ţigani.

Filmul are şi o puternică trăsătură anticlericală şi e acid cu preoţii ortodocşi, un motiv de a avea simpatia publicului occidental. Clujenii au gustat suculenţa aproape pornografică a limbajului din film îngemănat cu arhaisme preluate din operele scriitorilor români clasici. Filmările au fost făcute în Dobrogea de nord, cu peisaje pitorești.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, „Aferim!”, de Radu Jude, este un film istoric, o poveste dură, a carui actiune are loc in Tara Romaneasca în 1835. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu) cauta un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude si Florin Lazarescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul, Catalin Cristutiu, sound designul este semnat de Dana Lucretia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Paparuz, iar scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanta Vintila-Ghitulescu, producator, Ada Solomon.

Din distributie fac parte Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu, Gabriel Spahiu si Dan Nicolaescu.


„Aferim!” este o productie Hi Film, in coproductie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development Romania, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, in asociere cu EZ Films si cu participarea HBO Romania.
1.Aferim___credit-photo-Silviu-Ghetie-Hi-Film-Productions-480x320

Filmul se încheie brusc şi dramatic, cu castrarea robului ţigan de către boierul gelos, pedeapsă pentru că s-a culcat cu soţia sa. „Lumea e aşa cum e şi nu o putem schimba” îi spune bătrânul zapciu fiului său, tânărul dorobanţ, care are o tentativă morală de a nu respecta pravila veche şi nedreaptă.

I.Ţ.

DSC_1879