Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, considera ca este imoral ca un militar care a participat la evenimentele din decembrie 1989 sa aiba certificat de revolutionar, indiferent ce grad ar fi avut, si spune ca declaratia lui Tiberiu Nitu, in care acesta recunoaste ca a tras la Revolutie, a fost data pentru a-i fi preschimbat certificatul..

Declaratiile au fost facute in contextul disputei dintre fostul presedinte Traian Basescu si procurorul general Tiberiu Nitu, si la scurt timp dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, inca o data, ca alte 8 victime ale Revolutiei romane trebuie despagubite de stat pentru ca li s-a incalcat dreptul la un proces echitabil.

„O felicit pe avocata din Timisoara care a castigat acum la CEDO. In sfarsit, vad si eu un avocat din provincie care ia taurul de coarne si poate sa duca un dosar pana la capat. Imi pare rau ca nu au fost toti timisorenii implicati, unii dintre ei au pierdut termenele, asta e”, a comentat Teodor Maries pentru Ziare.com.

Intrebat cum se poate asa ceva, cata vreme Tiberiu Nitu are certificat de revolutionar din 1996, Teodor Maries a reamintit ca in 2004 certificatele s-au preschimbat.

„Si preschimbandu-se, el a dat aceasta declaratie pe care presedintele asociatiei lui a dus-o la Parchet pentru a obtine o adeverinta din care sa rezulte participarea. Asa a ajuns declaratia la dosar, declaratie pe care noi am identificat-o ca fiind a procurorului general de astazi, soldatul la trupele de Securitate din 1989”, a explicat Maries.

Intr-adevar, chiar la inceputul declaratiei semnate de Tiberiu Nitu, publicata de Evenimentul Zilei, scrie urmatoarele: „Subsemnatul Nitu Tiberiu Mihail, fiul lui Emil si Elionora Venera, nascut pe data de 31.07.1971 in Ploiesti, domiciliat in Ploiesti (…), posesor al certificatului de Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 – Remarcat prin fapte deosebite, seria FD nr. 04201 din 16.11.1996, in legatura cu contributia si participarea mea la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, declar (…) „.

„Din punctul meu de vedere este imoral sa aiba certificat de revolutionar orice militar, indiferent ca era soldat sau ca era general in decembrie 1989, pentru ca pana in 22 decembrie toti au fost impotriva noastra, impotriva Revolutiei”, a mai declarat presedintele Asociatiei 21 Decembrie.