Unul dintre cele mai alunecoase personaje din spaţiul public este acest Alexandru Cumpănaşu: ba îl vezi ca ONG-ist preocupat de implementarea democraţiei, ba îl vezi susţinînd Legea Big Brother împotriva democraţiei, ba, iată-l, de curînd chiar şi ziarist la Realitatea TV, unde, ptiu, drace!, moderează o emisiune!

Sîmbătă seara, în e-„misiunea” sa, l-a avut ca invitat pe George Maior, fostul şef al SRI. L-am urmărit cu atenţie, crezînd că proaspătul gazetar îl va întreba dacă ştie ceva despre ce făcea Florian Coldea în spatele lui Maior, despre banii de care vorbeşte Elena Udrea că s-au dat la ordinul adjunctului SRI. Dar, nu! Cumpănaşu nu urmărea altceva decît o slavă continuă a lui Maior, ca şi cum ar fi vrut să-i mulţumească şefului la fiecare propoziţie.

În aceste condiţii, se cuvine să ne amintim ce schelete zac în dulapul lui Alexandru Cumpănaşu, căci acestea pot să explice mai bine cum naiba un ONG care se declară „implementator al democraţiei” arbitrează totdeauna în favoarea instituţiilor de forţă ale statului, uitînd mereu să-i apere pe cetăţeni de eventualele abuzuri ale acestora.

Protocolul lui Cumpănaşu cu Ministerul de Interne

Presa a scris despre această un protocol ciudat pe care fundaţia lui Alexandru Cumpănaşu l-a încheiat cu Ministerul de Interne. Iată ce scria ziarul „Gardianul”, într-un articol semnat de Ion Alexandru, Eduard Pascu şi apărut în 4 decembrie 2007:

„Ministrul de interne, Cristian David, risca sa se aleaga cu o plângere penală la DNA din partea actualului director al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MIRA. La începutul lunii noiembrie, ministrul David a semnat, alături de preşedintele AID România, Alexandru Cumpanaşu, un protocol de colaborare între MIRA şi acest organism non-guvernamental, prin care ministerul se obliga să pună la dispoziţia Centrului National de Voluntariat pentru Integritate (CNVI) spaţii de lucru, calculatoare, imprimante, internet, telefonie fixă şi mobilă, un autoturism şi combustibil, precum şi postarea pe paginile WEB ale MIRA a ştirilor privind activitatea Centrului. Toate aceste bunuri si servicii sunt asigurate de către minister din resurse proprii. Amintim că, la mijlocul acestui an, şeful DGA, procurorul Irinel Păun, a formulat două plângeri penale împotriva predecesorului său la conducerea Direcţiei, Marian Sînţion, şi împotriva preşedintelui AID România, Alexandru Cumpanaşu, pe motiv că primul a pus la dispoziţia Centrului bunuri şi servicii similare, dar într-o pondere mult mai puţin semnificativă, iar Cumpanaşu este acuzat că le-a primit. Plângerea se află şi la această oră în cercetări la Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La sfârşitul lunii septembrie a anului 2006, ministrul de atunci al internelor, Vasile Blaga, a aprobat un referat înaintat de către fostul director al Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorul Marian Sînţion, referitor la încheierea unui protocol de colaborare între MIRA, prin DGA, şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID-România). La 2 octombrie 2006, între cele două instituţii s-a încheiat parteneriatul cu pricina, luând astfel fiinţă Centrul National de Voluntariat pentru Integritate (CNVI), organism ce are rolul de a atrage societatea civilă în activităţile de prevenire a faptelor de corupţie desfăşurate conform legii de către DGA”.

Aşadar, încă de la sfîrşitul anului 2006, fundaţia lui Alexandru Cumpănaşu s-a pus în slujba Ministerului de Interne, beneficiind în mod inexplicabil de sprijinul material şi de logistica acestuia, ceea ce a dus la plîngerea penală formulată de procurorul Irinel Păun, fost procuror-sef al Sectiei I din DNA, împotriva lui Marian Sînţion, fost şef DGA, şi a lui Alexandru Cumpănaşu! Din cîte ştim, doar Sînţion a fost înlăturat, Cumpănaşu rămînînd partenerul favorit al MAI.

„Parteneriatul” dintre MAI şi fundaţia lui Cumpănaşu a trecut prin mîna a doi miniştri: Cristian David, aflat acum în arest la domiciliu, şi Vasile Blaga, cel care a aprobat în final protocolul cu fundaţia lui Cumpănaşu!

Citeste mai mult pe Cotidianul