Ţiganii din Cluj-Napoca i-au cerut primarului Emil Boc să denumească şi în limba romani oraşul pe indicatoarele care vor fi amplasate la intrările şi ieşirile din localitate, argumentând că ei sunt mai mulţi decât germanii, conform ultimului recensământ.

„Am cerut d-lui Emil Boc să scrie denumirea  Cluj-Napoca și în limba romani, nu numai în maghiară şi germană, pe indicatoarele pe care Primăria vrea să le amplaseze la intrările în localitate. De ce denumirea oraşului trebuie să fie şi în limba germană, pe lângă română şi maghiară, nu şi în romani, deşi la recensământul din 2011, s-au declarat de etnie romă un număr de 3.273 de persoane şi doar 544 au declarat că aparţin minorităţii germane”, a declarat Dragoş Roşianu, unul dintre liderii romilor din oraş.

Reacţia lui vine după ce Primăria Cluj-Napoca a anunţat câştigătorul concursului organizat pentru „Intrările oraşului – sistem de comunicare integrat în Cluj-Napoca”. În pozele cu proiectul câştigător apare un turn pe care scrie, pe lângă denumirea în română, şi denumirea în limbile maghiară – Kolozsvar, şi în limba germană – Klausenburg.

 

Radu Ştefan