Creștinii ortodocși au intrat luni, 6 aprilie 2015, în Săptămâna Patimilor, sau Săptămâna Mare, ce premerge Sfintele Paști. Zilele de dinaintea Învierii Domnului sunt pline de semnificații teologice, pe care creștinii le pot regăsi în slujbele speciale numite Denii, oficiate în fiecare seară în biserici și mănăstiri, titrează Radio Renasterea.

Urmarea Domnului Hristos pe drumul patimilor

Această perioadă este unică în Biserică, atât din punct de vedere liturgic, cât și duhovnicesc și îi invită pe credincioși la mai multă grijă față de propria viață spirituală.

Cu privire la semnificațiile acestei săptămâni Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a explicat: „În toată Săptămâna Patimilor, începând cu Duminica Floriilor și până vineri seara au loc slujbe speciale numite Denii și care ne ajută duhovnicește să-L urmăm de Domnul Iisus Hristos pe drumul patimilor. În ziua de luni ne aducem aminte de smochinul care nu a rodit și care s-a uscat într-o clipă. Această întâmplare ne ajută să înțelegem că noi trebuie să aducem roade, că altfel nu putem intra în Împărăția cea luminată. Luni seara ne aducem aminte de cele 10 fecioare, o altă pildă din care învățăm că trebuie întotdeauna să fim pregătiți, cu candelele aprinse, cu harul Duhului Sfânt în sufletele noastre. Utrenia de marți seara ne pune în antiteză pe Iuda vânzătorul și pe femeia păcătoasă care a udat cu lacrimi picioarele Mântuitorului și le-a șters cu părul capului și le-a uns cu mir, un real model al pocainței și îndreptării omului păcătos”.

Începând de joi seara, toate slujbele se concentrează pe Patimile Mântuitorului, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului: „Joi seara este slujba Sfintelor Pătimiri, cea mai tristă slujbă. Împăratul împăraților și Domnul domnilor este dus la moarte și pironit pe Cruce de făptura sa. În cadrul acestei slujbe speciale se citesc 12 pericope evanghelice care ne istorisesc Patimile Mântuitoare ale Domnului nostru Iisus Hristos. Vineri se oficiază denia Prohodului Domnului, mai exact slujba înmormântării Mântuitorului Hristos, iar în Sfânta și Marea Sâmbătă este prăznuită îngroparea lui Hristos cu trupul și pogorarea la iad cu dumnezeirea pentru a ridica din stricăciune la viață veșnică pe cei din veac adormiți”.