Primăria oraşului Sfântu Gheorghe vrea să reamenajeze centrul oraşului, acolo unde se află şi statuia lui Mihai Viteazul.

Noul proiect a creat divergenţe între autorităţi şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. Lucrările, în valoare de două milioane de euro, finanţate din fonduri europene, prevăd realizarea unei espalanade, care, potrivit forumului românilor, va ascunde vederii statuia lui Mihai Viteazul, titrează ActiveNews.

Principalul punct de atracţie al pieţei va fi o colină de aproximativ cinci metri înălţime, ce va evoca trupul balaurului răpus de Sfântul Gheorghe, ocrotitorul oraşului.

Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş dezaprobă acest proiect, pe considerentul că statuia voievodului Mihai Viteazul, aflată în vecinătate, va fi obturată de această uriaşă colină de pământ.

Primarul Antal Árpád este acuzat că face în mod deliberat acest lucru, pentru a ascunde vederii un important personaj istoric şi un simbol naţional românesc.

SfantulGheorghe2

Primarul Antal Árpád respinge acuzaţiile, menţionând că, prin această colină, se doreşte, de fapt, delimitarea părţii istorice a oraşului de Piaţa Mihai Viteazu, care, în opinia sa, are un aspect comunist, imprimat de blocuri şi de clădirea Casei de Cultură a Sidicatelor.

Edilul municipiului a punctat de asemenea că proiectul a fost prezentat și votat în Consiliul Local în care este reprezentată și comunitatea românească. El a mai spus că niciunul dintre consilierii români nu a adus vreo obiecție la adresa proiectului.

Prin această acţiune antiromânească se urmăreşte maghiarizarea urbanistică a municipiului  Sfântu Gheorghe, viitoarea capitală a Ţinutului Secuiesc.

Ioan Gheorghe Petre