Autoritățile din Ploërmel, un mic orasel din Bretania, Franța, au asigurat ca in 6 luni vor indeparta statuia inalta de 8,75 m, din bronz, a Papei Ioan Paul al II-lea, care se afla intr-una dintre piețele orașului incepand din 2006.

Instanța de contencios administrativ din Rennes a dispus înlăturarea statuii, deoarece nu respectă legislatia 1905 a Republicii Franceze, care reglementează principiul laicitatii, cuprins în Constituție, și legea privind separarea Bisericii, de stat.

Statuia sculptorului georgian Zurab Tsereteli il prezinta pe Papă în picioare, în rugăciune, sub un arc acoperit de o cruce.

Magistrații au explicat că problema lor ar fi crucea, care este plasata intr-o pozitie centrala într-o piață publică, mai degrabă decât statura Papei, sub care sunt înscrise cuvintele memorabile ale pontifului: „Nu vă fie frică!”

Potrivit instanței, dimensiunile statuii si amplasamentul ei ar avea un caracter „ostentativ”.

Conform Radio Vatican, la ceremonia de dezvelire a statuii, în 2006, Primarul Ploermel, Pavel Anselin, l-a descris pe Papa Ioan Paul al II-lea ca pe „un gigant al secolului 20, care a participat la căderea Cortinei de Fier”.

Acum, adversarii acestuia le-au solicitat instanțelor franceze sa indeparteze statuia, susținând că încalcă legislația franceză privind separarea Bisericii, de stat.

Artistul a declarat că se va opune oricăror modificări ale monumentului, inclusiv eliminarii crucii și a arcadei.

NapocaNews