Duminică, 10 mai 2015, de la ora 12,30, va fi dezvelit bustul Regelui Ferdinand al României la nici 20 de metri de şoseaua pe care circulă tirurile de pe DN19, lângă sensul giratoriu, la umbra “tuielor” de 7-8 m ce acoperă capodopera sculptorului Gheza Vida, Monumentul Ostasului Român din Carei, transmite Buletin de Carei.

În municipiul Carei, condus de primarul UDMR Kovács Jenő, busturile personalităţilor româneşti sunt interzise în parcurile din oraş, scrie jurnalistul Dan Tănasă pe blogul său. Dacă pentru busturile lui Eminescu şi Brătianu sunt interzise în Carei, pentru bustul regelui Ferdinand s-a găsit ca loc de amplasare “colţul” unui sens giratoriu. „Ceea ce Buletin de Carei a semnalat mereu în ultimul timp legat de amplasarea discriminatorie a busturilor în municipiul Carei, va deveni în curând, cu sprijinul instituţiilor statului român, realitate. Bustul Regelui Ferdinand va fi dezvelit pentru a doua oară în municipiul Carei, în data de 10 mai”, precizeză Dan Tănasă.

În parcurile municipiului Carei este interzisă amplasarea bustului regelui Ferdinand al României. Au fost respinse 4 locaţii propuse de iniţiatori, inclusiv cea din parcul castelului. Motivul – ”mă forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni în curtea castelului înafară de familia lor. Nu forţaţi lucruri ce nu e bine să forţaţi!” sunt afirmaţiile primarului de la şedinţa din 24 iunie 2014.

Județul Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare și Primăria municipiului Carei sunt cele care lansează invitatia. Invitatia încearca să alăture amplasarea bustului de Biserica Ortodoxă din centru deşi postamentul pregătit se află pe altă parte de drum. Biserica Ortodoxă din centru dispune de un spatiu verde generos si totuşi primăria nu a dorit amplasarea în această locatie si a preferat ca bustul să fie expus prafului si mizeriilor dintr-o intersectie din centrul oraşului, expus pericolului de a fi agăţat de vreun Tir ce derapează pe vreme neprielnică.

monument-bust-1

Nici până la această dată, adică 6 mai 2015, nu a fost stabilit amplasamentul EXACT al bustului, conform legilor în vigoare din România, care să permită obţinerea acordului Consiliului Municipal Carei şi apoi, pe baza acestui accept, să se întocmească documentele ce să poată fi prezentate Comisiei Zonale a Monumentelor ce are sediul la Oradea!

Ieri, 6 mai 2015, s-a întrunit la Oradea Comisia zonală a Monumentelor dar pe ordinea de zi nu figura solicitarea de aprobare a amplasării bustului suveranului României lângă sensul giratoriu din Carei. Nici în lunile trecute.

Consilierii UDMR au votat de principiu, în 24 iunie 2014, pentru amplasarea bustului în zona Monumentului, fără a exista nici până la această dată o schiţă cu amplasamentul care să fie supusă votului CL.

NapocaNews, Foto: Buletin de Carei