Consiliul Judeţean Cluj, Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj şi Muzeul Memorial „Octavian Goga” organizează sâmbătă 16 mai, 2015, la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, cea de-a unsprezecea ediţie a evenimentului artistic intitulat „Noaptea Muzeelor”, sărbătoarea industriilor culturale şi creative din Europa. În această noapte muzeele din toată ţara îşi deschid porţile cu evenimente şi expoziţii speciale pentru a celebra, alături de mii de instituţii similare de pe continent „Noaptea Muzeelor”, un act cultural de anvergură, iniţiat în urmă cu unsprezece ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Programul, realizat de către Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda”, se va desfăşura începând cu ora 19.00 în două locaţii ale Muzeului Memorial “Octavian Goga”: Castelul „Octavian Goga” şi “Casa Albă”. Evenimentul va debuta în Sala de Muzică a Castelului, cu un program artistic de muzică clasică şi poezie, realizat de către experţii Şcolii de Arte şi susţinut de Orchestra „Camerata”, soliştii vocali Lackό Tűnde, Alexandra Hordoan, Marina Simionescu, precum şi de actorul Petre Băcioiu. Acompaniază la pian Olga Bordas. În continuare, la “Casa Albă”, în incinta Expoziţiei de artă populară, va fi prezentat un spectacol de muzică populară susţinut de către cursanţii claselorde muzică populară, coordonate de experţii Ana Strâmturean şi Claudiu Ciotleuş. Vor lua cuvântul, pe teme de stringentă actualitate, Ioana Lidia Ilea, managerul Muzeului ”Octavian Goga” Ciucea şi Vasile Corpodean, managerul Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, iar spectacolul va fi prezentat de actorul Petre Băcioiu, de la Teatrul Naţional din Cluj.
Ediția din anul 2015 va fi una cu totul specială pentru că va fi marcată de un protest pe care Rețeaua Națională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din țară, protest acceptat imediat şi de conducerile şi personalul muzeelor clujene, care vor iniţia un gest similar. Nu este însă un protest obișnuit, ci unul subtil și inedit, consecință a fenomenului dramatic de pe urma căruia, din anul 2005 încoace, peste 120 de sedii unde funcționează muzee de tot felul și zeci de mii de piese din colecțiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume. Semn că muzeele înseamnă puţin, ele nefiind considerate cu adevărat importante, utile societății, vectori de dezvoltare comunitară şi o investiție sigură. Însă, printr-un efort general şi o mobilizare exemplară, ele pot deveni astfel – dacă sunt ajutate – fapt pe care încearcă să-l transmită şi acţiunea de la Ciucea!
Concret, situaţia Muzeului Memorial „Octavian Goga” din Ciucea este dramatică: acesta va trece în proprietatea strănepoţilor de frate ai Veturiei Goga, soţia cunoscutului poet, conform hotărârii Curţii de Apel Bucureşti, astfel, donaţia făcută de Veturia Goga către statul român fiind anulată. Ca urmare, un patrimoniu inestimabil este pe cale să iasă din circuitul muzeal, intrând în posesia unor persoane particulare. Sâmbătă seară, la “Noaptea Muzeelor” de la la Muzeul din Ciucea, o piesă de mare valoare din colecţie va fi acoperită, în semn de protest, cu o pânză neagră, pentru că “data viitoare s-ar putea să n-o mai găsiţi nici pe ea, nici muzeul.” Actualmente Muzeul Memorial “Octavian Goga” îşi desfăşoară activitatea în cinci din cele nouă clădiri pe care le are în administrare şi deţine un patrimoniu mobil alcătuit din 14.310 piese. Principala expoziţie permanentă este organizată la parterul şi etajul castelului, cu structura şi caracteristicile unui muzeu memorial, dedicat poetului Octavian Goga. Pe lângă valoarea istorică a clădirilor, Muzeul Memorial “Octavian Goga” deţine o bibliotecă vastă, cuprinzând 6.000 de volume, alături de o ladă maură din lemn de cedru, din secolul al XVI-lea, dar şi schiţe de Nicolae Grigorescu, candele brâncoveneşti din secolul XVII-XVIII, brâuri cu încrustaţii de pietre preţioase, provenite din India, Siria, Turcia, o măsuţă cu tăblierul din faianţă, originară din Persia (secolul al XVI-lea), o icoană bizantină din secolul al XI-lea dar şi alte preţioase obiecte de artă, precum: obiecte din bronz provenite de la Pompei, un goblen francez din secolul al XVI-lea, picturi semnate de Theodor Pallady şi Nicolae Dărăscu sau un scrin care a aparţinut lui Avram Iancu. Alături de acestea, vizitatorii mai pot (încă) admira corespondenţe şi manuscrise aparţinând poetului, publicistului şi omului politic Octavian G Goga (1881 – 1938).
Aşadar, iubitorii de cultură sunt aşteptaţi, în număr cât mai mare la Ciucea, sâmbătă 16 mai, 2015, ora 19.00 la “Noaptea Muzeelor” !
NapocaNews