Statul român îi va plăti lui Alexandru Uioreanu, condamnat cu suspendare pentru trafic de droguri, suma de 3.000 de euro drept despăgubire pentru condiţiile proaste din timpul arestului preventiv.

Curtea a comunicat în cursul săptămânii trecute decizia în baza căreia statul român recunoaște că lui Alexandru Uioreanu i-au fost încălcate drepturile omului, urmând ca în termen de trei luni să îi plătească tânărului despăgubiri în valoare de 3.000 de euro, potrivit avocatului care s-a ocupat de demersurile făcute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) privind plângerea lui Alexandru Uioreanu, Lucian Criste,

„În 11 februarie, CEDO a luat la cunoștință declarațiile părților privind plângerea făcută de noi, iar săptămâna trecută ni s-a adus la cunoștință decizia potrivit căreia statul român se obligă să plătească despăgubiri în valoare de 3.000 de euro. Aceste despăgubiri vor fi plătite în termen de trei luni de la comunicarea deciziei. În acest caz nu vorbim de o sentință obligatorie impusă de CEDO, ci de o înțelegere amiabilă. Având în vedere că CEDO e copleșită de astfel de plângeri, cum e a noastră, privind condițiile din arestul preventiv, mai exact transportul deținuților în timpul perioadei de arest, procedura a fost adaptată și Curtea a propus o împăcare amiabilă. Adică, statul recunoaște că reclamantului i-a fost încălcat articolul 3 din Convenția privind Drepturile Omului și ambele părți sunt de acord cu despăgubirile stabilite de CEDO”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Lucian Criste.

Avocatul Lucian Criste a mai spus că demersurile la CEDO au fost începute în ianuarie 2014 și că Alexandru Uioreanu, clientul său, s-a plâns de condițiile în care a fost transportat, când era arestat preventiv pentru trafic de droguri, de la Cluj la București, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde avea termen în proces.

„Condițiile în care sunt transportați deținuții sunt inumane și, din această cauză, mulți inculpați refuză să se prezinte în fața Înaltei Curți. Plângerea noastră a avut ca obiect tocmai un astfel de transport când clientul meu a fost cazat peste noapte în Penitenciarul Aiud în camere de tranzit. În aceste camere de tranzit condițiile sunt cum nu se poate mai proaste, de multe ori condamnații definitiv sunt cazați în același loc cu persoanele arestate preventiv, deci România nu are remedii interne la astfel de probleme”, a mai declarat Lucian Criste.

Alexandru Uioreanu, fiul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, a fost condamnat, în iunie 2014, de instanţa supremă, la opt luni de închisoare cu suspendare, pentru trafic de droguri, decizia fiind definitivă.

Curtea de Apel Cluj a hotărât, în 13 septembrie 2013, condamnarea lui Alexandru Uioreanu la o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să schimbe sentinţa.

NapocaNews