Ca reacție la recenta investigație EIA, Holzindustrie Schweighofer a făcut mai multe declarații. Seria noastră săptămânală de scurgeri de informații sugerează faptul că unele din aceste afirmații sunt eronate și, dacă acest lucru se confirmă, sugerează faptul că Holzindustrie Schweighofer este complice la promovarea fenomenului de lungă durată al tăierilor ilegale de păduri din România, titrează de-clic.ro.

rsz_contract_achizitie_lemn_rotund2_copy

Scurgeri de informații nr. 1

Printre declarațiile de mai sus se numără o afirmație a Directorului Executiv (CEO) al companiei, Gerald Schweighofer. Un fragment sună în felul următor: „Noi prelucrăm doar lemn cu documente de proveniență legală. Pentru a garanta aceasta, am creat proceduri și sisteme de control și monitorizare eficiente. În momentul livrării la poarta fabricilor noastre, verificăm toate documentele de provenineță. Livrarea este acceptată în incinta unităților noastre doar după ce s-a demonstrat fără niciun dubiu proveniența sa legală. În acest fel, ne asigurăm că în unitațile noastre de producție doar lemnul însoțit de documente oficiale de proveniență este acceptat și prelucrat.” Noi credem că acest lucru nu este adevărat. Și iată de ce:

rsz_contract_achizitie_lemn_rotund1

Pentru a-și asigura lemnul furnizat, Schweighofer (HS) participă la licitații pentru lemn, de ex. prin compania sa Bio Electrica Transilvania (o companie de producere a energiei electrice) și încheie contracte cu firme de exploatare forestieră. Există și firme de exploatare forestieră care vând în mod regulat lemn către SH, lemn pentru care la rândul lor au participat la licitații independent. Ca regulă generală SH încheie cu furnizorii săi contracte lunare de achiziție lemn.

Iată un astfel de contract:

Puteți vedea sumele de bani plătite pe metrul cub pentru o anumită calitate și dimensiune a buștenilor. Este un preț bun. Este menit să te facă să vrei să vinzi lemn. AB este lemn de cea mai bună calitate și este puțin probabil ca un vânzător să obțină un astfel de preț. Acest lucru totuși va fi subiectul unei alte scurgeri de informații. Deocamdată uitați-vă pe următoarea pagină a contractului:
contract achizitie Holzindustrie Schweighofer

Condițiile pentru vânzător cu privire la proveniența lemnului sună în felul următor:

„Proveniența: Vânzătorul este obligat să respecte legile cu privință la proveniență și transport materialului lemnos. În cazul necompletării corecte a documentelor de proveniență și a documentelor contabile cumpărătorul își asumă dreptul de a cere despăgubiri în cazul unor daune rezultate. În cazul în care se dovedește că proveniența masei lemnoase este în realitate alta decât cea înscrisă pe aviz, cumpărătorul are dreptul de a calcula penalități de 35 RON/mc pentru cantitatea livrată în luna respectivă.”

Haideți să luăm pentru calcul un preț mediu al lemnului de pe lista HS. Punând la un loc dimensiunile și valorile, 350 RON/mc pare o valoare agregată realistă. Acum să presupunem că la acest preț se aplică o penalitate sau o reducere de 35 RON/mc pentru buștenii proveniți din surse ilegale. În acest caz o minimă penalitate de 10% pare să fie un stimulent excelent pentru orice firmă de exploatare forestieră care livrează lemn provenind în realitate din alte surse decât cele declarate. Stimulentul este valabil chiar și la prețuri mult mai mici ale lemnului.

În loc să aibă dreptul de a calcula penalități, conform Art. 72 alin. (1) din Codul Silvic, „se interzic primirea, depozitarea, prelucrarea, transportul și comercializarea materialelor lemnoase (…) cu documente din care nu rezultă cu certitudine proveniența legală a acestora. Materialele lemnoase prevăzute la alin. (1) se confiscă (…).” (Alin. (2)). Faptul că nu asigură aplicarea legii și mai rău decât atât, acceptarea de masă lemnoasă cu altă proveniență decât cea declarată în aviz, în schimbul unei reduceri de preț sau al unui bonus invers, sugerează complicitatea.

J.R.