Într-un cadru select, la Institutul Cultural Român din Viena (Austria), cu participarea unui public elevat, a avut loc lansarea cărții lui Arsenie Boca, Sfântul Ardealului – ”Cărarea Împărăției”, în traducere în limba engleză de Ion Socol, o personalitate de origine română recunoscută în viața culturală de peste ocean. Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală ”Mihai Eminescu” din Viena (președinte Laura Hant) și reprezintă prima lansare în limba engleză a cărții lui Arsenie Boca în comunitatea românească din Diaspora, după lansarea cărții în țară, la Sibiu. Din partea oficialităților diplomatice au vorbit despre semnificația acestui eveniment singular Irina Cornișteanu, director ICR Viena, Cătălin Ardjoca consilier politic la Ambasada României din Austria. În sală a fost prezentă d-na dr. Aurelia Braneti, un medic renumit în Austria, părintele dr. Nicolae Dura, preotul ortodox paroh din Viena și un public numeros.

Despre ”Cărarea Împărăției” și importanța traducerii acesteia ”într-o engleză americană” a vorbit părintele prof. dr. Constantin Necula, unul dintre cei mai importanți teologi români la ora actuală. El a subliniat importanța lui Arsenie Boca, rezistent religios în fața ”buldozerului comunist” și că a reușit să țină ”firul” ce ține legat poporul român de cer într-o perioadă când se dorea anihilarea bisericii. Teologul Constantin Necula a subliniat bogata bibliografie științifică folosită de Sfântul Ardealului în scrierea acestei cărți de căpătâi pentru creștinismul românesc și că Arsenie Boca nu a dorit să fie un profet sau o ”vedetă” pentru credincioși, ci și-a făcut datoria de preot față de păstrarea creștinismului și a valorilor naționale într-o perioadă de prigoană împotriva ființei spirituale a neamului românesc.

Ioan Socol, traducătorul cărții în engleză, a subliniat dificultățile traducerii de la o limbă românească poetică într-o limbă specifică mai degrabă managementului și marketingului.Ioan Socol a citit lucrările Sfinților Părinți și filocalice pentru a reuși să traducă ”Cărarea Împărăției”, pentru a se putea apropia de crezul și sensul mesajului lui Arsenie Boca.

Lansarea cărții ”Cărarea Împărăției” la Viena este doar începutul unei campanii de traducere și în alte limbi străine a operelor Sfântului Ardealului, pentru a fi cunoscut de către europeni și americani acest mare trăitor ortodox, care alături de Nicolae Steinhardt, Ioanichie Bălan sau Nicolae Stăniloae face parte din marea familie de teologi europeni ai secolului XX.

În debut și în încheierea evenimentului a avut loc un moment muzical susţinut de Ruben Doran la pian si Andreea Chira la nai, instrumentul muzical preferat de părintele Arsenie Boca.

Ionuț Țene