Nu cred că un absolvent al facultăţii de teologie poate fi cu adevărat teolog dacă nu are dimensiunea suferinţei asumate. Un exemplu elocvent este profesorul Radu Preda, un protejat al ierarhilor de la vârsta adolescenţei, un veşnic bursier pe la institute protestante din Germania şi ecumenice din Occident, care de câţiva ani e invitat mai pe la toate televiziunile să ne dea lecţii de teologie doar din cărţi. Radu Preda mai e şi un editorialist febril la cea mai anticreştină publicaţie din ţară, „Adevărul”, cotidian care moşteneşte ideologic „Scânteia” comunistă condusă de Silviu Brucan, ce solicita condamnarea la moarte a lui Tudor Arghezi şi a Sfinţilor Închisorilor. Un om cu un profil moral bine definit ar refuza să gireze cu numele său o publicaţie care duce o campanie furibundă împotriva BOR şi a orei de religie. Mai mult, Radu Preda a acceptat şi o funcţie bine plătite de secretar de stat în guvernul socialistului Victor Ponta, primul premier anchetat penal în funcţie din istoria României.

Cu acest pedigree ideologic originar, mai degrabă neo-comunist decât creştin ortodox, Radu Preda oferă un interviu publicaţiei Activenews, mai mult decât controversat, ce cred că îl face pe vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania, care l-a sprijinit moral, financiar, locativ şi cu burse, să se întoarcă în mormântul de sub cripta Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca. Citind interviul am rămas surprins să descopăr un Radu Preda, care deşi trimis pe la toate bursele Occidentului, nu are nici cele mai vagi şi elementare cunoştinţe despre istoria naţională recentă şi a mişcării naţionalist-creştine interbelice, în speţă Mişcarea Legionară. Să fie de vină lipsa lecturilor în domeniu? „O bună parte a literaturii memorialistice provine de la autori care au avut simpatii legionare sau mai mult decât atât. Importanți martori ai crimelor comunismului ar fi, peste noapte, decredibilizați nu în funcție de ceea ce au trăit după 1945, ci în funcție de perioada anterioară” afirmă teologul în interviul de pe ActiveNews. Radu Preda se face că nu ştie că majoritatea celor care au luptat cu arma în mână în munţi şi s-au sacrificat în puşcăriile comuniste au fost legionari. E o realitate istorică indubitabilă, chiar şi pentru un „propagandist”, pardon editorialist de la „Adevărul”, fosta Scânteia. Insidios, Radu Preda introduce un neadevăr cu seninătatea unui popă catolic iezuit, care vorbeşte de schismatici. „Mișcarea Legionară a avut o latură criminală. Trebuie însă stabilit dacă era parte a doctrinei fondatoare sau a fost opera unor indivizi în anumite momente. Nu am citit toată doctrina legionară. Nu mă pot pronunța. Dacă scrie undeva negru pe alb `Cine nu e cu mine, trebuie omorât`, atunci cred că nu mai e nimic de discutat. În fine, este momentul să dezbatem seren chestiunea, învățând de la eșecul unei mișcări care a polarizat mereu opiniile”. Îl informăm pe Radu Preda că nu există un astfel de text „negru pe alb” în ideologia mişcării legionare. Nu sunt simpatizant al Mişcării Legionare, dar parafrazând un antic, îmi e mai drag „adevărul decât Platon” E o minciună pe care se pare că o preluaţi indirect din autorii comunişti Fătu şi Spălăţelu, de la şcoala lui Gheorghe Crăciun – Aiud, pe care i-aţi citit, poate, în tinereţea „utecistă”? O altă „gogomănie” istoriografică o susţine Radu Preda cu seninătate jignind nişte oameni, e adevărat puţini, aici are dreptate, dar care nu merită să fie făcuţi hoţi indirect. Nu e moral, măcar în memoria celui care l-a trimis pe Radu Preda cu burse în Germania şi a făcut puşcărie pentru astfel de crezuri, de care acum i se face rău în presa mainstream: „Legionarismul mai subzistă azi doar prin niște personaje suspecte care oscilează între idealismul inadecvării, prostia genuină și oportunismul de nișă”.

radu-preda

Când vedeţi imagini interbelice cu legionari salutând vi „se face rău”, afirmaţi în interviu d-le Radu Preda. Rău trebuia să vi se facă când aţi studiat în universităţile germane şi profesorii d-voastră erau fii celor care salutau hitlerist şi au implementat crima inimaginabilă a Holocaustului în Europa. Vă reamintesc Germania, nu România e vinovată de fascism în Europa. De altfel, la Tribunalul de la Nuremberg legionarii au fost consideraţi victime ale nazismului şi au colaborat liber cu NATO şi SUA, în anii 50 împotriva comunismului, pe care Radu Preda îl promovează mascat şi subliminal, ca scânteie, în „Adevărul” . Îmi imaginez o întâlnire între „teologul” Radu Preda cu părintele neamului Iustin Pârvu, dacă ar mai fi aşa tare editorialistul la fosta publicaţie a lui Silviu Brucan, în argumente futile despre o pagină a istoriei naţionale care nu are nicio legătură cu fascismul, ci doar cu şcoala creştină a vieţii româneşti şi Biserica strămoşească. În anii 50, membrii ai Frăţiilor de Cruce au devenit un izvor curat de sfinţi martiri ai neamului românesc. Acest fapt mucenicesc face parte din hagiografia noastră naţională, e o realitate istorică documentară pe izvoare originare şi originale, dar şi transcedentală, pe care Radu Preda nu o înţelege ca bursier protejat şi promovat de sistemul religios oficial. Dacă ar fi stat Radu Preda măcar o zi în zeghe la celular ar mai fi dat un astfel de interviu în care îi judecă cu infatuare „teologică” pe cei care au suferit şi s-au sacrificat pentru neam.Fără dimensiunea suferinţei asumate, fără marginalizare, fără Cruce nu poţi să înţelegi Sfinţii Închisorilor şi resorturile istorice naţionale interbelice, ci doar să scrii editoriale la „Adevărul”, urmându-l pe poetul A. Toma, duşmanul lirismului.

Ionuţ Ţene

 

iustin-parvu