„Este o onoare pentru mine, o competiţie, o aspiraţie care s-a împlinit. De mult am plănuit acest turneu prin capitale, cu «Nature in the City». Sunt foarte interesat de analogia formelor între natură şi om”, declara artistul clujean Ernő Bartha in anul 2012.

Proiectul propus de el, „Nature in the City”  s-a numărăt printre cele 18 selectate de Institutul Cultural Român (ICR) pentru a reprezenta România la Olimpiada Culturală de la Londra, program cultural lansat încă din 2008 de autorităţile britanice pentru a asigura o complementaritate culturală Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2012. In cadrul proiectului artistul a realizat trei sculpturi de dimensiuni monumentale 9 m înălţime, 12 m lăţime de mari dimensiuni „Zgârie Nori“, „Pasărea“ şi „Spirala Timpului“ , inspirate din istoria şi simbolistica Jocurilor Olimpice, care au fost amplasate în iulie-august 2012 în Victoria Park şi Pleasure Garden. „Sculpturile “Nature in the City” reprezintă reîntoarcerea la natură în mijlocul aglomeraţiei urbane. Încerc să pun în valoare curăţenia formelor, fiindcă în fân nu ai detalii, textură. În sculptura de fân totul este formă curată şi clară. Am dezvoltat o tehnologie modulară, peste scheletul metalic, între două plase de sârmă, se aşează fânul, bine presat“, spunea Ernö Bartha.

Dupa trei ani de la participarea sa la Olimpiada Culturală, artistul Ernö Bartha analizează impactul proiectului “Nature in the City” şi din păcate acesta nu este unul pozitiv pentru operele de artă expuse dar nici pentru el ca şi artist.

Lucrarea cu care a caştigat competiţia iniţiată de către Institutul Cultural Român, “Spirala Timpului” a fost amplasată în Pleasure Gardens, parc care s-a închis imediat după amplasarea lucrării astfel că lucrarea nu a mai fost vernisată şi nici nu a mai putut fi vazută, admirată de către vizitatori. Lucrarea era concepută special pentru Olimpiada, oricine trecea pe sub ea putea auzi înregistrări din momente semnificative ale altor olimpiade, era ca o reîntoarcere în timp, o retraire a unor momente emoţionante. „Zgârie nori“ şi „Pasărea“ , lucrări care fac parte din proiectul “Nature in the City”, artistul le-a făcut suplimentar din bugetul propriu, asigurându-se în felul acesta că impactul proiectului va fi cat mai mare. Lucrările au fost amplasate pe lacul Victoria, dar fără să aibă ataşate tăbliţe cu numele lucrării şi numele artistului. Azi lucrările sunt considerate ca fiind parte integrantă din parcul Victoria dar din păcate trecătorii nu ştiu ce reprezintă, cine le-a făcut şi cum au ajuns sa fie amplasate pe lac.

“Orice lucrare este parte din inspiraţia divină şi parte din sufletul meu, fiecare lucrare de artă este eternă şi este creată pentru ca fiecare dintre noi sa ne bucurăm de ea. “Spirala Timpului” azi este o lucrare prizonieră într-un parc închis, nimeni nu s-a putut bucura de ea, nici macar eu.

Vom merge pe jos 2025 km din Arkhai Sculpture Park până la Londra, un drum de 100 de zile, din dragoste pentru artă, dreptate şi libertate. Dorim ca acest drum să devină un drum de referinţă al tuturor artiştilor, ale caror voci de prea multe ori nu s-au auzit, de multe ori nu şi-au găsit dreptatea şi nu se pot bucura de libertatea de a crea.” Ernö Bartha

Bacs Ildiko, artist vizual,regizor de film şi dramaturg  s-a alaturat acestui drum “ Una dintre cele mai mari dorinţe ale mele este ca munca artistică să fie respectată, artiştii să fie respectaţi şi susţinuti în procesul de creaţie, să reusească să se autosusţină din ceea ce fac, din ceea ce creează.”

In data de 18 iulie 2015 artistul Erno Bartha împreuna cu Bacs Ildiko şi cu susţinătorii acestui proiect, vor pleca pe jos din Arkhai Sculpture Park până la Londra, vor face 2025 de km în trei luni, vor traversa Romania, Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia, Germania, Olanda, Belgia, Franta, Anglia.

NapocaNews