Câștigătorii primei ediții a concursului ”Tineri Cercetători în Știință și Inginerie” au fost premiați în cadrul unei festivități care a avut loc astăzi, 23 iulie 2015, la Casino – Centru de Cultură Urbană. Premiile au fost înmânate de către primarul Emil Boc și prof. Rada Flavia Mihalcea (University of Michigan), inițiatoarea acestui concurs.
Premiul ”Tineri Cercetători în Știință și Inginerie” și-a propus recunoașterea tinerilor cercetători din domeniul științei și ingineriei care, prin munca lor, au demonstrat excelență și au adus contribuții extraordinare în domeniul lor de specialitate.
Câștigătorii primei ediții a concursului sunt:
premiul I: Andrei Miu, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (neuroștiință) – 1500 de dolari
premiul II: Ciprian Tomuleasa, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu ” Cluj-Napoca (medicină) – 1000 de dolari
premiul III: Lavinia Curecheriu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași (fizică) – 500 de dolari
mențiuni speciale:
Dan Cristian Vodnar, Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca (biotehnologii, chimia alimentului)
Diana Șerbezeanu, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași (chimie)
”Principalul motiv care m-a determinat să inițiez acest concurs ține de valoarea de necontestat a cercetării care se face în România și care este în mare parte susținută de tineri. Deși există la nivel național mai multe premii pentru cercetare, în România nu există niciun premiu care se adresează în mod special tinerilor. Scopul acestui concurs este să-i încurajeze în mod special pe tineri să urmeze calea cercetării. Aș dori să îi felicit pe toți participanții la acest concurs pentru rezultatele importante pe care le au și pentru contribuția pe care și-o aduc la progresul științei și ingineriei”, a declarat prof. Rada Flavia Mihalcea.
”O dimensiune fundamentală a acestui oraș o reprezintă cercetarea și inovarea, o dimensiune strâns legată de profilul Clujului universitar. Am avut șansa de a o avea pe Rada Mihalcea, unul dintre cei mai cunoscuți cercetători din Statele Unite ale Americii, premiată de președintele Barack Obama și care a venit cu această inițiativă ce se potrivește ca o mănușă pe profilul orașului nostru. Primăria sprijină aceste inițiative pentru că pur și simplu sunt motorul dezvoltării acestui oraș. Universitatea, în sensul ei larg, este motorul dezvoltării economice, motorul în jurul căruia se învârte tot ce se întâmplă în acest oraș. În acest sens pregătim cel mai ambițios proiect pentru următorii 10 ani, Cluj Innovation City, un proiect care se bazează exact pe acest avantaj competitiv al Clujului: cercetare, dezvoltare, inovare”, a transmis primarul Emil Boc.
În cadrul concursului au fost primite 60 de aplicații din diverse domenii precum medicină, fizică, chimie, inginerie electrică, psihologie, de la participanți din întreaga țară, incluzând centrele universitare Cluj-Napoca, București, Iași, Timișoara. Comisia de evaluare a fost formată din 30 de membri, specialiști în diverse domenii de cercetare.
Sponsorii concursului au fost: iQuest, Coral Impex si Alexandrion Grup.