Concurență mare la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, unde astăzi a avut loc examenul de admitere. Peste 2.300 de absolvenți de liceu s-au înscris la examen, cu 200 mai mulți decât anul trecut. Concurența cea mai mare este la specializarea Tehnică dentară, unde sunt 8,2 candidați pe un loc. La polul opus se află Facultatea de Farmacie, unde pe fiecare loc bugetat se bat doi candidaţi.

La cea mai căutată specializare, de tehnician dentar, universitatea clujeană a scos la concurs 30 de locuri bugetate, pentru care s-au înscris 248 de tineri. Concurenţă mare este şi la Radiologie și imagistică, unde sunt 15 locuri bugetate şi peste 110 candidați inscrisi. La Medicină generală au fost cele mai multe dosare depuse, peste 1.000 pentru 290 de locuri bugetate, adică o concurenţă 3,5 pe loc.

Examenul de astăzi a durat trei ore, timp în care părinţii au aşteptat cu emoţii ieşirea candidaţilor, titrează DIGI24.

„Emoții multe, cred că eu am luat mai mult stresul pentru fiica mea”, a spus unul dintre ei.Cele mai grele subiecte li s-au parut tinerilor cele de la chimie.

„La biologie au fost destul de ușurele, la chimie pentru cine a învățat”, a spus unul dintre ei.
„Mă simt foarte tensionată, pentru că mă așteptam să mă descurc mai bine la chimie. Chimia este punctul meu forte, dar se pare că m-am descurcat mai bine la biologie”, a afirmat şi o tânără.

O parte dintre cei care au dat examenul de admitere au decis deja că vor lucra în străinătate. Spre exemplu, Corina Rus s-a pregătit pentru admiterea la Medicină aproape 4 ani. Specializarea aleasă este Medicina dentară, dar, deşi va învata la Cluj, după terminarea studiilor va profesa în Germania.

„În România, nu prea avem posibilități și nici salariile nu sunt destul de atractive, mai ales rezidențiatul mă gândesc să îl fac în afara țării”, spune tânăra.

„În România, de exemplu, rezidenții sunt batjocura sistemului. Primesc 1.200-1.300 de lei pe lună și acolo, același rezident care face 3-4.000 de franci”, afirmă Vlad Săcălean, un alt candidat la examenul de astăzi.

„Făcând parte din UE, noi avem obligația să-i pregătim la standarde europene. Dacă legea le permite și au acest drept să facă, noi nu ne putem opune. Singura modalitate de a schimba ceva este de a schimba politica sanitară și asta nu Ministerul Învățământului o face, ci Ministerul Sănătății”, este părerea Luciei Hurubean, prodecan al Facultăţii de Medicină Dentară.