Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unui control la compania Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli printre care şi suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a declanşat în perioada 7 mai-12 iunie un control la atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuţi, precum şi la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către compania austriacă.

„Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora”, se arată într-un comunicat de presă trimis de MMAP.

Din verificarea stocurilor fizice declarate şi înregistrărilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, printre care şi: suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos provenit din tăieri ilegale, inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase; recepţionarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL; existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa.

De asemenea, în uma controlului s-au constatat şi diferenţe între cantităţile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoţire şi cantităţile de masă lemnoasă recepţionate şi raportarea în SUMAL, de către diverşi agenţi economici, a unor avize de însoţire fictive.