Președintele Klaus Iohannis nu a putut să se întălnească cu miile de tineri basarabeni veniți pe jos de la Chișinău, deoarece era plecat din țară. Aceasta a fost comunicatul oficial al Administrației Prezidențiale, care mai menționează că reprezentanți ai Platformei Unioniste „Acţiunea 2012” au fost totuși primiți la Cotroceni de către consilierii prezidenţiali Laurenţiu Ştefan şi George Vladimir Duhan.

Realitatea este că președintele Iohannis nu era plecat din țară duminică, ci se afla la Sibiu. Mai mult, acesta trebuia sa participe la summit-ul extraordinar al UE pe tema Greciei, care fost anulat duminică, însă în timp record Iohannis și-a aranjat o altă vizită în Spania. Cum este posibil acest lucru?

Inițial, șeful statului trebuia să participe la Summitul extraordinar al Uniunii Europene de la Bruxelles, unde urma să se ia o decizie cu privire la austeritatea propusă de Alexis Tsipras, însă acesta a fost anulat. Anularea summit-ului a fost anunțată participanților sâmbătă și presei duminică. Președintele se afla la Sibiu, de unde a plecat la Madrid alături de soția sa și jurnaliști de la EVZ. Administrația Prezidențială menționează într-un comunicat postat tot duminică, ca președintele are o agendă încarcată în Spania:

Primirea Preşedintelui României de către Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea şi convorbiri oficiale între cei doi sefi de stat, la Palatul Zarzuela din Madrid. Totodată, Majestăţile Lor Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia vor oferi un dejun oficial la Palatul Regal în onoarea Preşedintelui României şi a doamnei Carmen Iohannis, la care vor mai participa: Președintele Guvernului, domnul Mariano Rajoy, împreună cu soţia, Președinții Camerei Deputaţilor şi Senatului, Preşedintii Tribunalului Suprem şi Tribunalului Constituţonal, personalităţi din mediile politic, economic, academic, cultural spaniole, reprezentanţi ai comunităţii române din Spania.

Totodată, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea convorbiri oficiale şi cu Preşedintele Guvernului spaniol, domnul Mariano Rajoy, urmate de o conferinţă de presă comună. Domnul Preşedinte Klaus Iohannis se va întâlni, de asemenea, cu Preşedintele Senatului spaniol, domnul Pío García-Escudero. Un moment important al vizitei îl va constitui întâlnirea Preşedintelui României cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Spania.

Întrebările la care Administrația Prezidențială trebuie să răspundă sunt:

1. De ce nu a putut președintele Iohannis – sau nu a vrut? – să se întâlnească cu tinerii unioniști basarabeni la București duminică, cu toate că se afla în țăra?

2. Cum a putut administrația prezidențială să organizeze o vizită de 3 zile în Spania, cu un program încărcat, atâta vreme cât președintele trebuia să participe la summitul extraordinar al UE?

3. Daca vizita din Spania era totuși deja programată după summit-ul UE, iar summit-ul a fost anulat sâmbătă, de ce nu a putut președintele să îi primească la București pe unioniștii basarabeni? De ce a preferat să stea la Sibiu și să anunțe că era plecat din țară, când în fapt, nu era?

NapocaNews

foto: EVZ.ro