Premierul Ungariei, Viktor Orban, stârnește controverse cu o nouă postare pe Facebook, după ce s-a aflat la tabăra de vară din staţiunea Băile Tuşnad.

Viktor Orban a postat într-o galerie foto pe contul de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari, precum şi ale aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Asta după ce anterior scrisese tot pe Facebook că este „acasă, în Transilvania”. În alte cadre sunt oameni care poartă steaguri ale Ţinutului Secuiesc.

55b4a48c682ccf8da769a520

Ministerul Afacerilor Externe a criticat duminică postarea lui Viktor Orban. „ Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunțat în favoarea unei relații eficiente româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari şi ale Ținutului Secuiesc. Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile şi contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituționale din România, nu contribuie nicidecum la eficientizarea relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, așa cum își propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar”, afirmă MAE în mesajul său.

„Atâta vreme cât partea ungară nu dovedeşte neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiți de comun acord de România şi Ungaria în documentele sus-menționate, relația bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată şi construită pe încredere reciprocă. România – în ce o priveste – este deschisă și dorește ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu acești parametri, în beneficiul cetățenilor celor două țări, ca state membre ale UE și Aliați în NATO”, adaugă MAE.

Institutul Elie Wiesel tace complice faţă de manifestările fascisto-hitleriste ale lui Viktor Orban, conducerea neo-marxistă e preocupată să-i interzică pe Blaga, Ţuţea, Vulcănescu, Eliade, Cioran, Arghezi sau Sfinţii Închisorilor.

NapocaNews

 

55b4a4b4682ccf7ca769a51f