Un nou caz penal a fost deschis împotriva a doi dintre liderii  Partidului Radical Ucrainean, Oleg Lyashko si Igor Mosiychuk. Cei doi sunt acuzați de organizarea unei grupări criminale, răpiri și tortură.

Mosiychuk a scrispe pagina sa de Facebook: „Ieri a devenit cunoscut faptul că Biroul Procurorului General din Ucraina a deschis noi dosare penale împotriva mea și liderul Partidului Radical, Oleg Lyashko.”

Procedurile judiciare au fost aprobate de către procurorul general al Ucrainei, Viktor Shokin, a adaugat Mosiychuk. Cei doi deputați ultra-radicali sunt acuzați de „organizarea unui grup criminal, răpirea, detenția ilegală și tortura”, a scris Mosiychuk.

Informațiile despre incidentele violente in care au implicați cei doi au venit de la Serghei Malnichuk, comandantul batalionului Aidar, care a fost condamnat de Amnesty International pentru brutalitatea sa în estul Ucrainei in luptele impotriva insurgentilor prorusi.

Noile acuzații sunt enumerate în documentele divulgate on-line. Primul dintre ele descrie cum Lyashko și Mosiychuk l-au rapit si torturat pe Yury Borisov, primarul orașului ucrainean de Stahanov, în luna iulie 2014.

Al doilea susține că Lyashko este responsabil pentru organizarea unui grup criminal înarmat, care a răpit primarul Slaviansk, Aleksandr Samsonov, la 8 iulie, 2014.

Cei doi parlamentari s-au filmat in timp ce torturau si interogau alti politicieni din estul Ucrainei, care simpatizau cu separatistii rusi.

Acest demers juridic este pus la cale de presedintele Porosenko, care este tot mai constestat de radicalii nationalisti ucrainieni si care ameninta ca vor ocupa Kievul cu ajutorul batalioanelor paramilitare formate din membri ai Sector Dreapta.

NapocaNews