Pentru a evita riscurile pe care le-ar reprezenta atragerea unui flux de migranţi România va întări securitatea la frontiera cu Serbia și alte state din vecinătate. Anunțul a fost făcut, ieri, de vicepremierul Gabriel Oprea, la finalul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

”Am decis, astăzi (joi, 27 august, n.r.), să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea României în fluxul migraţionist care afectează statele din vecinătate. Din punct de vedere geostrategic, România securizează 2.070 de km la frontiera externă a Uniunii Europene, dintre care peste un sfert, adică 546 de km la graniţa cu Serbia.

Pe această zonă de frontieră vom intensifica măsurile de securitate prin acţiuni comune, în sistem integrat, potrivit atribuţiunilor tuturor instituţiilor abilitate din domeniul securităţii naţionale. Avem în vedere intensificarea cooperării dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii, ca aspect de interes privind securitatea frontierei de stat, creşterea capacităţii operative la

frontiera cu Serbia, creşterea capacităţii operative a frontierelor în zona de risc prin mijloace tehnice şi aparatură de observare fixă şi mobilă pe timp de zi şi pe timp de noapte”, a precizat Gabriel Oprea. Vicepremierul a menționat că i-a informat și pe preşedintele României, Klaus Iohannis, dar și pe prim-ministrul Victor Ponta despre deciziile luate în Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Paul Panait