Pe 31 iulie 2015, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan, a avut o întrevedere cu reprezentanţii Partidei Romilor Pro-Europa, filiala Cluj, în cadrul căreia s-au purtat discuţii referitoare la situaţia etniei rome din judeţul Cluj precum şi legat de modalităţile concrete prin care forul administrativ judeţean poate contribui la îmbunătăţirea situaţiei acestei etnii, în lumina problemelor generate de închiderea depozitelor de deşeuri neconforme de la Pata-Rât, Dej, Câmpia Turzii, Turda, Gherla şi Huedin.  Având în vedere faptul că respectivele comunităţi de romi vor mai putea să rămână în aceleaşi locaţii doar până în luna septembrie a acestui an, perioadă în care se va desfăşura etapa de proiectare a lucrărilor de închidere a depozitelor de deşeuri, după care va urma execuţia propriu-zisă a lucrărilor, necesitatea găsirii unei soluţii pentru relocarea membrilor acestei comunităţi şi a identificării unor surse de venit pentru aceştia, este mai mult decât urgentă. În contextul în care atribuţiile Consiliului Judeţean Cluj sunt limitate în ceea ce priveşte integrarea pe piaţa muncii a cetăţenilor de pe raza judeţului Cluj, forul administrativ se implică în acest demers prin consilierea membrilor comunităţii în vederea întocmirii dosarului de candidatură pentru obţinerea unui loc de muncă. Totodată, în măsura în care expertul pe probleme de romi din cadrul instituţiei va primi informaţii referitoare la locurile de muncă vacante, cursurile de formare profesională existente la nivelul judeţului Cluj sau diverse programe care vin în întâmpinarea cerinţelor şi abilităţilor persoanelor de etnie romă, acestea vor fi aduse la cunoştinţa membrilor comunităţii atât prin intermediul liderilor formali cât şi a celor informali. De asemenea, în vederea obţinerii unui loc de muncă şi a anumitor indemnizaţii sociale o condiţie esenţială este deţinerea actelor de stare civilă şi de identitate. În vederea susţinerii acestui demers Consiliul Judeţean Cluj, pune la dispoziţia membrilor comunităţii interesaţi, informaţii cu privire la documentaţia ce trebuie depusă în vederea obţinerii documentelor de identitate precum şi a taxelor aferente întocmirii acestora. În acest context, merită amintit faptul că Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei Cluj, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, realizează lunar acţiuni cu staţia mobilă în judeţ pentru punerea în legalitate a persoanelor fără acte de stare civilă şi de identitate precum şi a tinerilor care au împlinit vârsta de 14 ani şi nu au solicitat eliberarea documentului de identitate, numai din luna ianuarie a acestui an şi până în prezent un număr de peste 500 de persoane de etnie romă de pe raza judeţului Cluj beneficiind de aceste servicii.

Discuţia cu reprezentanţii comunităţii rome clujene a fost una extrem de constructivă şi benefică, dânşii aflând pe această cale atât poziţia Consiliului Judeţean Cluj în rezolvarea problemei de la Pata-Rât, cât şi pârghiile legale pe care le avem în contextul ameliorării situaţiei generate de închiderea depozitelor de deşeuri din judeţul Cluj. În acest sens am stabilit un plan de acţiuni pe care să-l implementăm în perioada imediat următoare, cu implicarea expertului pe probleme de romi din cadrul Consiliului Judeţean, astfel încât oamenii de acolo, care au rămas fără o sursă de venit, să fie ajutaţi pentru integrarea pe piaţa forţei de muncă clujene. De aceea, am hotârât să ne vedem în toamnă, prin luna septembrie, pentru a evalua ce s-a realizat în această speţă şi pentru a identifica noi modalităţi de ajutorare a acestei etnii”, a delcarat domnul Mihai Seplecan.

Clujenii mai pot aştepta însă rezolvarea gunoielor din faţa casei datorită incompetenţei conducerii Consiliului Judeţean Cluj din ultimii doi ani, care nu a rezolvat centrul modern de management al gunoielor. Romii au prioritate faţă de clujeni în rezolvarea problemei ridicării gunoielor. Clujul devine real un Napoli al gunoielor, deşi se spune oficial că suntem Oraşul Untold.

NapocaNews