Proiectul „Musica Borealis” propune o perspectivă incitantă asupra unui teritoriu cultural prea puțin cunoscut la noi, cu un afiș ce reunește numele a șapte compozitori norvegieni contemporani dintre cei mai titrați. Între aceștia Arne Nordheim – figură emblematică a muzicii Țării fiordurilor, cel care se bucură de o binemeritată notorietate internațională; din creația sa vom audia piesa electronică Solitaire, incontestabil reper al genului ce surprinde cu profundă sensibilitate atmosfera nordică.

O altă personalitate proeminentă, compozitorul și profesorul Lasse Thoresen, va fi prezent la Cluj pentru a-și prezenta propria creație, pentru a oferi tinerilor compozitori cursuri de măiestrie și pentru a susține o conferință despre receptarea muzicii lui Enescu și Bartók în spațiul scandinav.

Concertul cameral din data de 14 octombrie prilejuiește colaborarea interpreților norvegieni Duo Interplay din Oslo cu ansamblul clujean AdHOC.

Proiectul „Musica Borealis”, integrat tradiționalului Festival Internațional „Toamna Muzicală Clujeană”, ediția 2015, este realizat prin parteneriatul între Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Filarmonica de Stat „Transilvania”, în cadrul Programului „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014.

NapocaNews