Distrugerile unor situri creștine din Siria sau Irak de către Statul Islamic (ISIS, ISIL) aduc în discuție campaniile similare din istoria creștinătății, cum ar fi campania generalului Adolf von Bukow din Transilvania din 1761 împotriva românilor ortodocși.

Statul Islamic a șocat o lume întreagă cu acțiunile sale teroriste îndreptate împotriva creștinilor, musulmanilor șiiți și a altor minorități religioase din Siria și Irak. Recent, ISIS a distrus mănăstirea Sf. Elian din orașul sirian Qaryatain, aproape de Homs. Mănăstirea, veche de 1600 de ani, a fost distrusă integral cu buldozerele, ISIS răpind și peste 200 de creștini pe care i-a transportat la Raqqa. Osemintele Sfântului Elian au fost pângărite, fiind scoase din sarcofag și distruse.

Mănăstirea Sf. Elian a fost fondată în anul 432 în memoria sfântului cu același nume, originar din Homs, care a fost ucis de propriul tată pentru că a refuzat să își denunțe religia creștină. Mănăstirea conținea fresce din perioada romană și a fost renovată în ani 1970, picturile interioare fiind realizate de către meșteri pictori români.

mar-elian-335072

 

 

 

 

 

 

 

bulldozer-335069

 

 

 

 

 

 

 

În luna martie, ISIS a distrus și mănăstirea Mar Behnam din nordul Irakului, datând din secolul 4, laolaltă cu alte site-uri religioase șiite.

În același mod a acționat și generalul neamț Adolf von Bukow în Transilvania, la ordinele împărătesei austriece Maria Tereza.

Generalul, numit comandant militar al Transilvaniei, a organizat și coordonat masacre împotriva secuilor și românilor ortodocși în perioada 1761 – 1763, până la moartea sa.

Pentru a susține campania de impunere a greco-catolicismului în Transilvania, generalul Bukow a distrus majoritatea bisericilor și mânăstirile ortodoxe din piatră cu tunurile, reconstruirea acestora începând abia după 1918 și apoi după 1989. Mitropolitul ortodox Anastasie Angel a aderat la uniație alături de alți 38 de protopopi ortodocşi, rupând astfel relația mitropoliei ortodoxe cu Țara Românească și subordonând credincioșii români puterii imperiale habsburge. După ce între anii 1759-1761 ieromonahul Sofronie de la Cioara a încercat să se opună catolicizării forțate, împărăteasa austriacă l-a trimis pe generalul Bukow să facă ordine.

Fondator de facto al greco-catolicismului în Transilvania, Bukow a distrus peste 200 de mănăstiri ortodoxe, asemeni Statului Islamic în Siria și Irak. Executarea românilor ortodocși care se opuneau greco-catolicismului nu era neobișnuită, cei care scăpau de spânzurătoare fiind obligați la serviciu militar pe viață. Urmarea campaniei sângeroase a lui Bukow a fost încetarea oricărei forme de viață monahală ortodoxă în Transilvania. Cultul unit, sau greco-catolic, își făcuse loc în viața românilor din Transilvania prin foc și sânge, istoria reparând însă această nedreptate: astăzi în România mai sunt doar aproximativ 150,000 de greco-catolici, majoritatea în Cluj-Napoca, un număr în scădere potrivit ultimului recensământ.

Avem de-a face astfel cu o dilemă. Imperiul habsburgic, privit în istoriografie ca un imperiu civilizator, s-a manifestat față de religia ortodoxă în același mod în care se manifestă și azi gruparea teroristă Stat Islamic. Trebuie oare să regândim imaginea marelui imperiu Habsburgic și a influenței sale în Transilvania?

NapocaNews