Mii de români au participat ieri la serbările anuale de la Ţebea, dedicate cinstirii memoriei Crăişorului Munţilor şi a tribunilor săi. Totodată, românii au omagiat şi lupta lui Horia, Cloşca şi Crişan.

Manifestările au început cu o slujbă efectuată de un sobor de 36 de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Gurie, respectiv PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.

Ca în fiecare an, duminică dimineaţa au ajuns aici şi participanţi la Marşul Naţional „Avram Iancu”, organizat pe un traseu care a pornit de la casa părintească a lui Avram Iancu din Vidra de Sus şi a continuat, 100 de kilometri străbătuţi pe jos, până la biserica din Ţebea.

Garda de Onoare a intonat Imnul Naţional al României, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintelui interimar al PSD Liviu Dragnea, copreşedintelui PNL Vasile Blaga, a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Printre reprezentanţii clujenilor la Ţebea s-au numărat parlamentarul Steluţa Cătăniciu, fostul primar Gheorghe Funar şi Victor Bercea, preşedintele Asociaţiei Culturale „Avran Iancu”, dar şi o delegaţie a Noii Drepte Cluj.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Andrei Făgărăşanu a precizat într-o cuvântare că pentru poporul român din această parte de ţară, data de 13 septembrie este ca o Sfântă zi de Paşti.

„Este ziua în care venim în acest Pantheon al ortodoxiei româneşti, ca să înălţăm o rugă către Tatăl ceresc pentru cel care a fost Avram Iancu. Să luăm aminte cum şi-a încheiat viaţa şi ce credinţă puternică în Dumnezeu a avut acest crai al munţilor. Printre virtuţile acestui brav soldat, educaţia religioasă a primit-o de la bunicul său, Gheorghe, preot în Vidra de Sus. El a reuşit să sădească în imina micuţului şi viitorului Crai, credinţă puternică faţă de Sfânta Treime, faţă de biserica noastră strămoşească. El a reuşit să se înscrie cu litere de aur în cartea vieţii neamului românesc pentru că şi-a apărat glia strămoşească, biserica şi neamul din care a provenit. Şi-a iubit poporul, iar poporul l-a iubit şi l-a înconjurat cu multă bucurie când s-a ridicat împotriva celor care încercau să zdrobească unitatea naţională. El a reuşit să sădescă în inima tuturor românilor acest duh al naţionalismului, unitatea naţională”.

Au fost depuse coroane de flori, iar apoi miile de români s-au îndreptat spre Câmpia de unde răsunau cântece patriotice româneşti. Pe deal, Noua Dreaptă a desfăşurat un tricolor lung de zeci de metri.

„Noua Dreaptă a organizat în acest an, la Ţebea, cea de-a XV-a tabără naţionalistă. Am vrut să fim anul acesta, aici, în număr cât mai mare, pentru a susţine activ cultul lui Avram Iancu, care n-are nevoie de nicio lege să devină erou naţional, este deja eroul tuturor românilor. Am venit aici din toate colţurile ţării, dar nu numai, avem delegaţi inclusiv din Basarabia”, a precizat Tudor Ionescu, liderul Noii Drepte, pentru NapocaNews.

 

tebea nn

tebea nn1

tebea nn2

tebea nn3

tebea nn4

tebea nn5

tebea nn6

tebea nn7

tebea nn9

tebea nn10

tebea nn11

tebea nn12

tebea nn13

tebea nn20

tebea nn21

tebea nn23

tebea nn26

tebea nn28

tebea nn30jpg

tebea nn33

tebea nn35

tebea nn36

tebea nn38

tebea nn40

tebea nn 40

tebeann30

tebea nn 42

tebea nn 46

tebea nn 47

tebea nn 49