Tenorul José Carreras va concerta în premieră la Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă, pe 29 noiembrie, show-ul său urmând să cuprindă celebre melodii ale perioadei „Belle Époque”, dar şi cunoscute arii de operă, operetă şi musicaluri, informează organizatorii, Project Events.

Pentru concertul de la Cluj-Napoca, preţurile biletelor sunt următoarele: 500 de lei (categoria VIP), 350 de lei (categoria 1), 300 de lei (categoria a 2-a), 250 de lei (categoria a 3-a), 200 de lei (categoria a 4-a), 150 de lei (categoria a 5-a). Biletele pentru spectacolul de la Cluj-Napoca se găsesc în magazinele Flanco, librăriile Librarium, magazinele Domo, Germanos, Vodafone, Orange, Carrefour, Cora, Iulius Mall, precum şi online, pe biletoo.ro, blt.ro, bilet.ro, bilete.ro, myticket.ro şi eventim.ro.

În afară de concertul de la Cluj-Napoca, José Carreras va susţine un spectacol, cu acelaşi titlu, la Bucureşti, la complexul Romexpo, pe 26 noiembrie.

José Carreras s-a născut pe 5 decembrie 1946, în Barcelona, Spania, iar, 28 de ani mai târziu, după interpretarea rolului Pinkerton din „Madame Butterfly”, la New York City Opera, era ovaţionat şi adulat atât de public, cât şi de critici. José Carreras a făcut parte şi din proiectul „Cei trei tenori”, alături de Placido Domingo şi Luciano Pavarotti, cu care a început în 1990 o serie de concerte foarte populare, care au continuat până în 2003, când Pavarotti s-a retras din cauza unor probleme de sănătate.

Cariera sa cuprinde peste 60 de roluri interpretate pe marile scene muzicale ale lumii, dar şi înregistrări cu mari artişti care au activat în afara ariei muzicii clasice, precum Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour şi Sarah Brightman.

José Carreras a început să cânte la vârsta de 8 ani, când a interpretat cunoscuta arie din „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi, „La donna è mobile”, piesa care va rămâne una dintre favoritele repertoriului său. Era fascinat de Mario Lanza, pe care îl văzuse în rolul titular al filmului „Caruso”, consacrat vieţii marelui tenor italian.

După studii la Conservatorul de Muzică din Barcelona, a debutat în 1970, cu rolul Flavio din „Norma”, de Vincenzo Bellini, cu Montserrat Caballé în rolul principal. Remarcat, a fost invitat de celebra soprană să cânte în „Lucrezia Borgia”, de Gaetano Donizetti, primind primul său rol principal – Gennaro. Şi tot alături de ea, a cântat pentru prima dată la Londra, în „Maria Stuarda”, de Gaetano Donizetti, şi apoi în alte 15 producţii.

Consacrarea internaţională a venit repede, fiind invitat pe multe dintre principalele scene lirice ale lumii. În 1972, şi-a făcut debutul american, în rolul Pinkerton din „Madame Butterfly”. A fost ovaţionat atât de public, cât şi de criticii de peste ocean. La 28 de ani interpretase deja 24 de roluri principale de tenor. Presa îl adora, iar chipul său apărea în multe publicaţii cunoscute din lume.

NapocaNews