După ce Ungaria a pornit o adevărată ofensivă împotriva refugiaților, construid tot mai mulți kilometri de garduri care să-i împiedice pe aceștia să pătrundă pe teritoriul țării sale în drumul lor spre Germania, imigranți ar putea schimba ruta pe care au urmat-o până acum.

Așa cum ne obițnuiseră, refugiații din Orientul Mijlociu mergeau spre Occident pe traseul Turcia – Grecia – Macedonia – Serbia – Ungaria. Cum oficialii de la Budapesta au implementat noi reguli în privința stopării afluxului de imigranți, aceștia ar putea apela la o altă rută, cea prin Marea Neagră.

Astfel, România ar fi direct vizată de criza imigranților, titrează Capital.

“Ar pleca direct din porturile turceşti înspre Bulgaria şi România, pe mare, folosind în primul rând modul clasic de transport, adică ambarcaţiuni mici pescăreşti supra-aglomerate şi pe care traficanţii, în momentul apropierii navelor de patrulare, le sabordează, obligând autorităţile, conform dreptului internaţional al mării, la salvarea tuturor pasagerilor. Sau, pentru transporturi mai mari de persoane, se poate folosi traficul existent de vase Ro-Ro sau transportatoare de containere, adică utilizând pentru traficul de persoane reţelele deja existente ale crimei trans-naţionale organizate pentru traficul de narcotice sau arme”, explică Cristian Unteanu într-un articol pentru Adevărul.

„Rută maritimă care ar putea avea şi o variantă mixtă : transport pe mare şi apoi debarcarea în zona ucraineană, cu un drum ulterior către vest, înspre graniţa României, perspectivă deloc imposibilă datorită haosului existent acum în Ucraina sau a relativei permeabilităţi a graniţelor Republicii Moldova, mai ales la contactul cu Transnistria”, adaugă Unteanu.

În afară de rutele amintite, mai există și “traseul Arctic”. Mult mai anevoios, refugiații ar lu-o totuși pe cale terestră, prin estul Mării Negre şi apoi prin Ucraina sau Federaţia Rusă pentru a atinge ţările scandinave, folosind iarăşi rute tradiţionale ale traficanţilor, utilizând călăuze din Cecenia sau Daghestan.

Profeţia editorialistului e credibilă. Marea Neagră poate fi noul culoar de imigranţi proveniţi din Orientul Mijlociu.Pot veni ca în insula Lampedusa din Italia, circa 10.000 imigranţi musulmani pe zi, iar portul Constanţa nu are logistica de a îi putea primii şi caza.

NapocaNews