Distribuie articolul

Peste 10.000 de refugiaţi sirieni musulmani au ajuns în week-end în gara din Munchen, Germania, dinspre Ungaria, via Austria. Oamenii, epuizati dupa calatoria ce i-a purtat peste Mediterana, au privit cu surprindere cum germanii ii intampina cu bratele deschise.

Unii si-au povestit tragediile, altii si-au tinut strâns copiii, bulversaţi de aplauzele germanilor. Cel mai tanar refugiat care a ajuns in gara din Munchen a fost o fetita, cu cordonul ombilical inca atasat, nascuta intr-un terminal feroviar din Ungaria, scrie The Independent.

Germanii i-au intampinat pe refugiati cu fructe, mancare si animale de plus pentru copii. Tineri imbracati in costume traditionale bavareze au urmarit venirea refugiatilor si le-au facut cu mana. Unii tineau pancarte pe care scria „Willkommen in Deutschland! Bun venit in Germania!”, in vreme ce voluntari vorbitori de araba au dansat in cerc cu femeile kurde din Siria.

Munchen a devenit, la sfârşitul săptămânii trecute, punctul terminus al epopeii imigranţilor care au calatorit din Ungaria in Austria si mai departe in Germania. Din gara din Munchen, mii de oameni au fost dusi cu autobuzele in adaposturi de urgenta, inainte de a fi gazduiti in Bavaria.

Unii îşi doresc însa sa mearga mai departe, poate chiar pana în Marea Britanie. Hozan Kalo, un sirian care a coborat din tren in Munchen, a fost incantat, desi putin coplesit de primirea germanilor. Alaturi de el se aflau sora sa mai in varsta, Lina, sotul si copilul lor de doi ani. Au incercat de doua ori sa treaca cu barca din Turcia in Grecia, pana au reusit. „A fost foarte periculos”, a spus Kalo, care intentioneaza sa ramana in Germania si sa studieze limba engleza.

Cei peste 10.000 de refugiati care au ajuns in week-end la Munchen au fugit din fata violentelor si persecutiei, au fentat gardurile si granicerii, s-au aventurat in barci nesigure pe marea agitata fara sa stie sa inoate.

Cand au ajuns in Germania, prima tara de pe continent care i-a primit cu bratele deschise, au fost imediat preluati de autobuze si dusi in adaposturi. Unii sirieni care se aflau deja in Germania au fost insa indurerati: printre miile veniti nu se aflau si rudele lor, pe care nu le-au mai vazut de ani de zile.

Întrebat câti refugiaţi musulmani poate prelua Munchenul, primarul Dieter Reiter le-a spus reporterilor prezenti: „Nu asta e intrebarea pe care mi-o pun. Eu ma intreb zilnic: Cum putem sa ii primim pe oamenii astia, refugiatii acestia care vin, cum sa le dam sentimentul ca sunt in siguranta in Munchen?”. Sute de germani si-au abandonat planurile de sfarsit de saptamana pentru a se alatura acestui efort al primarului.

NapocaNews

image