Peste 11.000 de familii din Islanda s-au oferit să găzduiască refugiați sirieni, în încercarea de a determina guvernul să majoreze numărul de solicitanți de azil pe care este dispus să-i primească, aflat în prezent la doar 50, a relatat marți The Independent în ediția sa online.

Islandezii au răspuns la apelul scriitoarei Bryndis Bjorgvinsdottir, care a creat un grup pe Facebook și a publicat o scrisoare deschisă către ministrul asistenței sociale, Eyglo Haroardottir, cerându-i să-i lase pe oameni să ajute.

„Ei sunt viitorii noștri parteneri de viață, cei mai buni prieteni, următorul suflet pereche, toboșarul din trupa copiilor noștri, Miss Islanda 2022, tâmplarul care termină în sfârșit baia, bucătarul de la cofetărie, pompierul și prezentatorul de televiziune”, a scris ea.

Pe fondul exploziei acestui sprijin, premierul Sigmundur Davío Gunnlaugsson a anunțat crearea unei comisii care să reevalueze numărul de solicitanți de azil pe care îl va accepta Islanda.

Islanda, care are o populație de puțin peste 330.000 de persoane, a primit 1.117 imigranți în 2014, conform datelor guvernului.

Islanda se află în topul celor mai mari 10 state atee ale Lumii.