Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, că dacă era el la Cotroceni, Comisia Europeană nu ar fi lansat o cotă de emigranți pentru România, fără a ne consulta înainte.

„Eu am sesizat altceva ce mi se pare extrem de delicat. Afirmă că aceste cote s-au stabilit de Comisie fără a consulta statele membre. Nu cred că dacă eram eu la Cotroceni, Comisia și-ar fi permis să aleagă o cotă fără să mă consulte. Sunt convins că multe state au fost consultate. A spus-o chiar președintele, că nu acceptăm această cotă fără a fi consultat. Președintele Iohannis este fixat pe această cotă de 1.785. Aici nu e vorba de pshihologie. A fost un Consiliu, în mai, care a avut o evaluare greșită că vor fi repartizați 40.000 de refugiați și României îi reveneau 1.785. A fost stabilită cota exact pe baza pe care o critică acum, pe PIB, pe populație, pe creștere economică”, a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

„Eu aș fi avut o poziție extrem de severă împotriva redistribuirii și a măcar unui singur refugiat. Pe terenul Statului Român nu pot fi strămutate sau colonizate state străine. Aici este vorba de relocare din Ungaria, Italia și Grecia. Îmi aduci niște popoare fără să-mi spui. Cine îmi spune că dacă primesc acum 6.300 de refugiați anul ăsta, nu îmi trimiți mâine 10.000?

Pe mine m-ai umilit cu avioanele de prin toată Europa. Romii mi trimiteai înapoi. Mă umileai. Mi-ai spus că nu îndeplinesc criterile Schengen, dar cei care au făcut analiza tehnică au spus că îndeplinesc. Și cine îmi spunea asta? Cei care acum se vede că au granițele strecurătoare”, a continuat Traian Băsescu.

Constituția României prevede la art. 3, alin. 4: ”Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.”

Gh. Petre