Prințul saudit Abd al-Muhsen bin Walid bin Abd al-Aziz Al Saud a fost arestat luni pe aeroportul internațional din Beirut după ce au fost găsite în posesia sa aproape 2 tone de droguri. Prințul se pregătea să se îmbarce în avionul personal cu destinația Arabia Saudită alături de alte patru persoane.

Potrivit postului TV libanes Al Mayade, prințul avea în 24 de genți amfetamină (Captagon) și cocaină, droguri din ce în ce mai populare în Orientul Mijlociu. Captura este una record pentru autoritățile libaneze.

Captagonul, un produs sintetic pe baza de amfetamină, este produs în Siria și distribuit aproape exclusiv în regiunea Golfului Persic, în Arabia Saudită sau Emiratele Unite Arabe. În fapt, peste 55% din consumul global de amfetamină este întregistrat în această regiune. Producerea de Captagin reprezintă, potrivit oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate, una din principalele surse de finanțarea a grupărilor rebele și teroriste din Siria și Irak, veniturile din producere acestui drog fiind folosite pentru a cumpăra arme, destinația lor fiind țările bogate din Golf.

Libanul este o țară de tranzit pentru traficul de droguri din Siria înspre Arabia Saudită, Col Ghassan Chamseddine, șeful unității de luptă antidrog din Liban declarând că o parte din veniturile obținute din vânzarea drogurilor este folosită pentru înarmarea grupărilor anti-Assad din Siria. Presa din regiune a publicat numeroase materiale despre legăturile dintre grupările teroriste ISIS și Al Nusra și producerea de Captagon.

Captagonul este folosit de luptătorii din Siria pentru a reduce oboseala și rezultă în stări de euforie. Mulți muncitori din Arabia Saudită și Emiratele Unite Arabe folosesc acest drog pentru a putea sta treji mai mult și a lucra în condiții grele.

NapocaNews