Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniță, a participat, alături de alți oficiali români, duminică, în localitatea Rossoșka din regiunea Volgograd, Federația Rusă, la ceremonia oficială de inaugurare a cimitirului militarilor români căzuți în cel De-al Doilea Război Mondial, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe transmis AGERPRES.

Manifestarea a fost organizată de Ambasada României la Moscova și a fost consacrată memoriei militarilor români care și-au dat viața în bătălia de la Stalingrad.

Ceremonia oficială a inclus dezvelirea plăcii comemorative centrale de către reprezentanții delegației române și autorităților locale ruse, un serviciu religios oficiat de către un sobor de preoți condus de Varlaam Ploieșteanul — Episcop-vicar patriarhal, depunerea în locul de veci a sicrielor eroilor români și acoperirea lor simbolică cu pământ adus din locurile istorice reprezentative ale României, precum și depunerea unor coroane de flori din partea delegațiilor Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale și a reprezentanților altor structuri guvernamentale și neguvernamentale din România și Federația Rusă, menționează comunicatul citat.

Secretarul de stat Daniel Ioniță a reliefat, în alocuțiunea susținută cu această ocazie, semnificația realizării primului cimitir militar românesc în Federația Rusă și a evocat sacrificiul militarilor români în cursul celei de-a doua conflagrații mondiale. Totodată, secretarul de stat a evidențiat buna colaborare româno-rusă în aplicarea Acordului interguvernamental privind protejarea reciprocă a mormintelor de război și a reiterat disponibilitatea autorităților române de a continua această colaborare pentru cinstirea memoriei militarilor căzuți pe teritoriile celor două țări.

În urma vizitei ministrului român al afacerilor externe la Moscova, la 9 iulie 2013, autoritățile Federației Ruse au exprimat deschidere pentru realizarea primului cimitir centralizator românesc situat în Complexul Comemorativ Rossoșka, aflat la aproximativ 35 de kilometri de Volgograd. La Ceremonie au luat cuvîntul și cinci reprezentanți ai Delegației ruse în frunte cu general Valeriu Bronislavovici Kudinski, adjunctul șefului Direcției Comemorative a Ministerului Apărării al Federației Ruse, conform lui Ion Cristoiu pe blogul personal.

StaLINGRAD-105

În februarie 2012, Ionuţ Ţene, editorul site-ului clujean NapocaNews a fost primul jurnalist român, care vizitând locul bătăliei de la Stalingrad a atras atenţia autorităţilor române că nu există un cimitir al ostaşilor români căzuţi în grelele lupte cu armata sovietică în perioada octombrie 1942 – februarie 1943.În timpul vizitei jurnalistul Ionuţ Ţene a aprins lumănări şi s-a rugat pentru eroii români căzuţi la mănăstirea ortodoxă ridicată de Vladimir Putin pe dealul Mamaev, epicentrul bătăliei de la Stalingrad. În urma articolului publicat pe NapocaNews, în 2013 autorităţile române au demarat procedurile de amenajare a unui cimitir al soldaţilor români căzuţi eroic la Stalingrad, care s-a inaugurat pe 25 octombrie 2015, de Ziua Armatei Române.

Gh. Petre

Stalingrad2