Benjamin Netanyahu a provocat un val de polemici și acuzații pentru că a pus în cârca muftiului palestinian al Ierusalimului, Hajj Amin al-Husseini, ideea ”soluției finale”, aplicată de Hitler împotriva evreilor.

Marți seara, la Congresul Sionist, premierul israelian a spus:”Muftiul Ierusalimului a luat un avion spre Berlin. La acea vreme Hitler nu dorea exterminarea evreilor, ci expulzarea lor. Hajj Amin al-Husseini a mers însă la Hitler și i-a spus: Dacă îi alungi, vor veni la noi. Atunci Hitler l-a întrebat: Ce trebuie să fac?. Iar muftiul i-a răspuns: Arde-i!”, scrie La Stampa.

Netanyahu a adăugat că muftiul Ierusalimului a fost judecat de Tribunalul de la Nurenberg, după război, dar a reușit să scape de justiție. Experţi în Holocaust denunţă afirmaţiile lui Netanyahu ca inexacte din punct de vedere istoric.

În plus, afirmă comentatorii politici, această declaraţie a lui Netanyahu echivalează cu o incitare împotriva palestinienilor contemporani, în toiul unui val de tulburări violente şi de tensiuni israeliano-palestiniene, titrează ActiveNews.

Negociatorul palestinian Saeb Erakat spune că ”Netanyahu îi urăște atât de mult pe palestinieni, încât e gata să îl absolve pe Hitler de uciderea a două milioane de evrei”.

Cancelarul german Angela Merkel a insistat miercuri asupra responsabilitatii istorice a Germaniei in Holocaust, dupa controversa lansata de Benjamin Netanyahu cu privire la rolul jucat de muftiul Palestinei, scrie AFP.

„Nu vedem nici un motiv pentru a ne schimba perceptia noastra asupra istoriei si vom continua sa ne asumam responsabilitatea in Holocaust”, a declarat Merkel la o conferinta de presa la Berlin.

„In numele guvernului german si al meu pot spune ca suntem constienti de responsabilitatea nazistilor in Holocaust si suntem convinsi ca aceast lucru trebuie transmis generatiilor viitoare prin invatamantul scolar”, a adaugat cancelarul german.

NapocaNews

 

holocaust_ungaria_24040700