În data de 6 noiembrie 2015 de la ora 11.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, str. Clinicilor nr. 2, în Sala Raţiu –Tilea, va avea loc predarea în custodie, de către Ratiu Family Charitable Foundation, către BCU Lucian Blaga a Testamentului olograf a lui Avram Iancu.

Testamentul lui Avram Iancu, redactat la 1850, a fost predat de către acesta canonicului Basiliu Raţiu de la Episcopia Greco-Catolică din Blaj, strămoş al familiei Raţiu. Transmis generaţional, acest testament a ajuns în posesia lui Ion Raţiu, candidat la preşedenţia României în anii 1990, fiind păstrat ca o piesă de mare valoare documentară şi în egală măsură, cu o puternică valoare simbolică.

Testamentul a fost păstrat şi transmis pentru posterioritate de către familia Raţiu, exponentă a elitei româneşti transilvănene, dedicată idealurilor naţionale şi de unitate politică a românilor
transilvăneni.

Predarea documentului va fi făcută de fiul cel mare al lui Ion Raţiu, Indrei. Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” este onorată să primească şi să expună acest document, într-o expoziţie organizată cu această ocazie, la sediu instituţiei.

NapocaNews

 

img0