Gilles de Kerchove, coordonatorul UE privind combaterea terorismului, afirmă că printre imigranţii extracomunitari veniţi în ultimele luni în Uniunea Europeană nu se numără membri ai reţelei teroriste Stat Islamic, avertizând totuşi că ar putea fi excepţii care au rolul de a genera teroare.

„Nu cred că se poate spune că militanţii Daesh (Stat Islamic) se infiltrează în Europa”, a declarat Gilles de Kerchove pentru RFI/France24.

„Dacă există unul sau două cazuri – iar acestea trebuie verificate -, probabil este vorba de o manevră tactică a Daesh (Stat Islamic) pentru a genera temeri, pentru a ne face să avem dubii asupra ajutorului oferit refugiaţilor”, a adăugat oficialul UE.

„Lumea nu trebuie să cadă în capcana de a face o asociere între imigraţie şi terorism”, a insistat Gilles de Kerchove.

Chiar joi după-amiază, autorităzile suedeze au arestat în urma unui raid la un centru pentru solicitanţi de azil, un irakian în vârstă de 25 de ani, Mutar Muthanna Majid, suspectat că plănuia infracţiuni teroriste pe teritoriul Suediei, relatează site-ul TheLocal.se.

Sapo a confirmat ulterior pentru agenţia TT că bărbatul arestat este Mutar Muthanna Majid, un irakian în vârstă de 25 de ani care ar fi membru al grupării teroriste Stat Islamic.

De asemenea, un kamikaze care a participat la atentatele din Franța, în urmă cu o săptămână, fusese verificat la 3 octombrie, în Grecia, în același timp cu un altul care se infiltrase printre imigranți proveniți din Siria, a anunțat vineri justiția franceză, relatează AFP.

NapocaNews