Kuweit a descoperit o celulă internațională care a furnizat Statului Islamic arme cumpărate în Ucraina. Șase membri ai celulei au fost arestați, însă alții patru, inclusiv cetățeni australiano-libanez, sunt încă în libertate.

Informațiile au venit de la Ministerul de Interne din Kuweit, care a identificat liderul grupului, un libanez de 45 de ani numit Osama Khayat. Conducătorul celulei a fost reținut și a dat informații despre restul membrilor în timpul interogatoriului, a afirmat ministerul într-o declarație.

Celula a fost implicată în procurarea de arme pentru Statul Islamic, inclusiv sisteme de apărare aeriană portabile fabricate în China FN-6 și alte arme.

Detaliile tranzactiei au aratat ca armele au fost mai întâi expediate din Ucraina în Turcia și apoi în Siria cu ajutorul unei rețele de contrabandă. În timpul interogatoriului, Osama Khayat a recunoscut că transferul de bani a fost făcut în conturi bancare din Turcia.

Alte persoane implicate în celulă erau sirieni, un egiptean și un kuweitian. Patru alte personane nu au fost reținute și se crede că au fugit din Kuweit. Suspecții aflați încă în libertate sunt doi cetățeni cu dublă cetățenie, libaneză și australiană, și doi cetățeni sirieni.

Unul dintre membrii care se ocupă de furnizarea de arme către teroriști a fost identificat ca fiind sirianul Abdulkarim Mohammad Selem.

Ministerul ucrainean al Apărării a emis o declarație spunând că Ucraina a avut nimic de a face cu aprovizionarea cu arme către Statul Islamic.

„Ucraina nu a produs sau achiziționat sisteme de rachete de apărare FN-6 sol-aer produse în China și nu a furnizat tranzit pentru relocarea lor”, a declarat ministrul.