În sfârşit, pe lângă multe aberaţii „tehnocratice”, cu electronişti la Justiţie şi diplomaţi simandicoşi la Armată, vine şi o veste bună de la proaspătul guvern desemnat Dacian Cioloş. Ministrul propus al Agriculturii, Achim Irimescu, vrea sa inregistreze “kurtos kolac” ca produs tradiţional românesc. În anul care vine până la alegeri, Achim Irimescu nu va avea alt obiectiv în agricultura noastră decât să facă din celebrul şi deliciosul produs tradiţional secuiesc Kurtos Kolac, cu nucă, cocos sau zahăr, unul pur şi curat românesc. Ideea e foarte bună, după ce Ungaria ne-a furat brandul Palinka, pe care l-a omologat internaţional ca produs unguresc, deşi se produce şi serveşte de peste o mie de ani în Ardeal înainte de Tuhutum, acum trebuie şi să noi să „naţionalizăm” cozonacul secuiesc. La urma urmei e produs în România, pentru că ţinutul secuiesc nu există.

“Am vorbit in acest sens (in ceea ce priveste kurtos kolac – ul, n.r.) cu oficialii din Ungaria si am stabilit de comun acord ca este produs romanesc, dar nu am gasit pana acum o asociatie care sa-l promoveze”, a afirmat Irimescu la audierile comisiilor parlamentare pentru Agricultura. Dacă oficialii de la Budapesta sunt şi ei de acord că nu are nicio legătură şi afinitate ungurească cu Kurtos Kolac, atunci să-i dăm bătaie pentru omologare ca produs românesc.

Până la urmă cozonacul Kurtos Kolac are origini din Cehia şi Slovacia, fiind un produs degustat de nobilii și burghezi în Praga medievală. Când am fost la Praga în excursie, ca turist pe banii mei, am observat că cehii se mândreau cu Trdelnik-ul lor, prototipul culinar al Kurtos Kolac. În realitate, cozonacul secuiesc este un biet “plagiat” după gustosul Trdelnik cehesc, expus în capitala Praga pe toate tarabele. Aşa că secuii să nu se mai laude că au inventat Kurtos Kalacs, ci să spună adevărul că au preluat prin „împrumut” (furt) reţeta identică de la poporul ceh. Propunerea ministrului român nu face altceva decât să naţionalizeze așa-zisul cozonac secuiesc ca Produs Românesc.

Abia aştept ca la taraba din colţ, de pe str. Potaissa sau de pe B-dul Eroilor din Cluj-Napoca, să degust cu poftă nişte Kurtos Kola delicioşi ambalaţi cu eticheta tricoloră: roşie, galbenă şi albastră ca produs cozonac românesc din vremea voievodului Gelu. Kurtos Kola, simbolul culinar al ţinutului secuiesc, care nu există decât în mintea radicalilor maghiari, va fi unul profund românizat: Poftă Bună!

Ionuţ Ţene

 

kurtos