Exploatarea nemiloasă, lipsită de raţiune şi ilegală din pădurile României trebuie să înceteze imediat. Austriecii de la Schweighofer Holzindustrie sunt chintesenţa sau emblema exploatării resurselor naţionale de către firmele şi multinaţionalele, străine, în dauna poporului român. Austria, după cel de-al doilea război mondial, avea doar 40% teritoriu împădurit, ca în urma unei politici protecţioniste să aibă în prezent aproape 80% din ţară cu păduri, pentru ca austriecii să respire aer curat şi să trăiască sănătos. În Austria pentru un copac tăiat faci puşcărie. În 1990, România avea circa 29% din teritoriu împădurit, azi şi datorită exploatării forestiere fără măsură a firmei Schweighofer Holzindustrie, ţara noastră abia mai are 20% suprafaţă împădurită, românii trăind în poluare şi într-un mediu nesănătos. E firească revolta românilor împotriva despăduririlor și să se organizeze în patrule cetățenești de apărare și ocrotire a pădurilor.Comisia Europeană ar putea da în judecată România din cauza tăierilor ilegale de păduri și a companiei austriece Holzindustrie Schweighofer.Oficialii de la București trebuie să prezinte Bruxelles-ului, până la data de 2 decembrie, un plan de măsuri privind implementarea Regulamentului Cherestelei 995/2010 (EU Timber Regulation – EUTR) și împotriva companiilor care încalcă acest regulament. De asemenea, Albania va adopta o lege care interzice total timp de zece ani tăierea arborilor, precum și comerțul și exportul de lemn, pentru a proteja astfel pădurile a căror suprafață a scăzut dramatic în această țară ca urmare a defrișărilor masive, a anunțat guvernul de la Tirana.

În legendele și cântecele populare ”codru-i frate cu românul”, dar numai până în 1990?. Acum circa doi ani moții din Munții Apuseni nu au mai așteptat ca autoritățile să aplice legea, ci și-au făcut singuri dreptate oprind camioanele cu lemn furat, care au dus la despădurirea României. Circa o sută de persoane din comuna clujeană Măguri Răcătău au oprit la miezul nopţii două camioane încărcate cu lemn. Oamenii susţin că lemnul ar fi fost tăiat ilegal. Camioanele sunt acum la sediul Poliţiei care desfăşoară cercetări pentru a stabili provenienţa lemnului.Poliţia din Măguri Răcătău a fost sesizată de localnici în legătură cu un transport ilegal de lemn, iar circa o sută de persone cu furci și topoare nu au mai aşteptat reacţia poliţiei şi au oprit singuri camioanele. “Poliţia a fost sesizată azi-noapte, la circa 12 noaptea, că au fost oprite în trafic două camioane cu lemne. Cele două camioane au fost duse la postul de poliţie din Măguri Răcătau. Acum se desfăşoară cercetetări pentru stabilirea legalităţii transportului. Persoanele din camioane au fost legitimate şi acum o echipă face verificări”, declara pentru “Adevărul” purtătorul de cuvânt al Poliţiei, Anca Sidonia Bolba. Românii munteni au în sânge spiritul de dreptate rămas de la haiduci.

DSC_0699

Nu e nevoie să ne transmită nouă Comisia Europeană indicații să nu se mai taie pădurile, ci românii să iasă în stradă, pe șosele și drumuri forestiere să oprească camioanele cu lemn tăiat ilegal, care duc la o catastrofă ecologică în România. Ar trebui să se înființeze imediat patrule cetățenești ecologice ca la Măguri Răcătău, să se depisteze camioanele cu lemn furat sau tăiat ilegal și să se anunțe poliția pentru a fi reținuți șoferii și patronii de gatere. Aceste patrule cetățenești ecologice trebuie să monitorizeze gaterele, fabricile de cherestea și de mobilă și să anunțe imediat autoritățile pentru lemnul tăiat ilegal. Cred că e vremea ca România să ia exemplu Albaniei sau Austriei și să interzică prin lege tăierea pădurilor autohtone. Parlamentarii și-ar putea spăla păcatele de hoți și corupți prin adoptarea unei legi care să interzică tăierea pădurilor în țara noastră. Românii au nevoie de păduri, aer curat, ape limpezi, care contribuie la o viață sănătoasă, agricultură naturală și la un turism ecologic, nu de despăduriri care aduc dezastre de mediu și  un ambient poluant, ce produce boli maligne pe termen lung.Să arătăm din nou Europei și lumii că pentru noi ”codru-i frate cu românul”, că tinerii frumoși și liberi nu au ieșit degeaba în stradă după drama de la clubul Colectiv.

Ionuț Țene

codul-silvic-impune-romsilva-ca-suprafa-a-de-padure-gestionata-sa-nu-scada-sub-3-milioane-de-hectare-10930