Distrugerile masive provocate de aviația rusă industriei petroliere clandestine a Statului Islamic (SI) au înfuriat într-atât sponsorii organizației teroriste încât au recurs la atacuri directe și provocatoare asupra Rusiei. Turcia a doborât un bombardier rusesc care lupta împotriva Statului Islamic și aflat în spațiul aerian al Siriei, cu scopul de a provoca Rusia și a antrena NATO într-un conflict deschis și de proporții cu Rusia.

Motivul este mai mult decât evident. Opoziția democratică siriană, sponsorizată și susținută de SUA și Occident s-a metamorfozat în Statul Islamic, care de iure luptă pentru un nou califat islamic, însă de facto furnizează petrol ieftin către peste 40 de țări, inclusiv Turciei. Preșsedintele Putin a declarat la întrunirea G20 din Antalya, că finanțarea Statului Islamic este făcut chiar și de țări care teoretic se opun acestei grupări radicale, cu direcție precisă către Turcia. Coloanele de cisterne fotografiate de ruși se întindeau pe zeci de kilometri, iar fotografiile făcute din drone de la 5000 de metri înălțime nu putea cuprinde în obiectiv toate cisternele.

Declarația lui Putin a fost urmată de un serie de bombardamente care a paralizat activitățile economice ale Statului Islamic: în doar 48 de ore aviația rusă a distrus 500 de ținte și peste 1000 de cisterne. 

Răspunsul Statului Islamic a venit cu ajutorul Turciei, un beneficiar al comerțului ilegal cu petrol ieftin din Siria și Irak: un bombardier rusesc care lupta împotriva terorismului a fost doborât azi de aviația turcă. Vladimir Putin a declarat tot astăzi că acest atac este considerat ca impertinența Statului Islamic vine de la faptul că sunt protejați de o mare putere, datorită fondurilor pe care le produc prin vânzarea ilegală de petrol. Relațiile turco-ruse vor fi influențate semnificativ de acest incident, a declarat președintele rus și că acest incident ridică semne de întrebare legate de intențiile Turciei, care dorește să stârnească NATO în a apăra indirect interesele Statului Islamic.

NapocaNews