Comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a propus vineri crearea unei Agenții europene de informații după atentatele de la Paris care au scos la lumină deficiențele în cooperarea între serviciile secrete, relatează AFP.

‘După atentatele de la Charlie Hebdo (din ianuarie, de la Paris — n.r.) am propus — și s-a realizat — crearea unui centru antiterorism în cadrul Europol’, agenția europeană de cooperare polițienească cu sediul la Haga, a reamintit comisarul la sosirea sa la o reuniune extraordinară a miniștrilor europeni de interne și de justiție convocată după atentatele de la Paris.

‘Dar cred că a venit timpul să facem un pas suplimentar și să punem baza unei Agenții europene de informații’, a pledat el. ‘Trebuie ca cooperarea noastră să se bazeze pe încredere și eficiență’, a subliniat Avramopoulos.

Crearea unei astfel de agenții, un fel de FBI european, nu poate avea loc fără o schimbare a tratatelor, întrucât domeniul informațiilor este prin excelență unul relevant pentru suveranitatea națională, notează AFP.

Miniștrii de interne și de justiție din cele 28 de state UE ar urma să facă demersuri pentru întărirea luptei împotriva traficului de arme, o revizuire rapidă a regulilor spațiului Schengen — pentru ca controalele sistematice la frontierele externe ale UE să-i poată viza și pe cetățenii europeni — și să evalueze stadiul în care se află negocierile asupra introducerii Registrului european al pasagerilor aerieni (PNR).

NapocaNews