Centrul de Dezvoltare Managerială a recompensat în această seară, în cadrul Galei „Cariere la Feminin”, cele mai olimpice companii şi ONG-uri care au activat prin metode inovative pentru drepturile femeii şi egalitatea de şanse în Regiunea Nord-Vest. Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Crystal a hotelului Opera Plaza, iar amfitrionul galei a fost Florin Petean, directorul executiv al CMD. Și cine altcineva era mai potrivit să ofere aceste premii decât însuși ministrul Tineretului și Sportului, campioana olimpică, mondială și națională Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX. 

Centrul de Dezvoltare Managerială, cu o experiență de 21 de ani în consultanță și facilitare, care lucrează cu ONG-uri, primării, prefecturi și companii precum Alcatel, Ford, OMV, PricewaterhouseCoopers (cea mai mare firmă de consultanță din Lume) a desfășurat această gală a recunoștinței la finalul unui proiect cu finanțare europeană prin POSDRU, în urma căruia au fost instruite peste 1000 de femei din regiunile Nord-Vest și Centru – județele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş, Satu-Mare – și au fost înființate 32 de firme. CMD a colaborat în cadrul acestui proiect cu Asociaţia AS 2001 Alba-lulia şi Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie – Filiala Alba-lulia.

Obiectivul general al proiectului a fost stimularea şi creşterea ratei de ocupare a populaţiei feminine pe piaţa muncii, prin intermediul unor acţiuni integrate direcţionate către reducerea inegalităţii de șanse și creşterea accesului la un loc de muncă.

Potrivit lui Florin Petean, selectarea câștigătorilor nu s-a efectuat în urma unei competiții cu un barem prestabilit și a unor prezentări PowerPoint seci, ci în urma unei analize foarte atente care a presupus interviuri directe inclusiv cu beneficiarii muncii organizațiilor evaluate. Dânsul a îndemnat toate companiile și ONG-urile să considere premiile acordate drept rodul unor fapte realizate cu inima deschisă, nu consecința unei întreceri încleștate.

Cele mai active organizații din regiune pentru promovarea diversității, atât prin activități în interiorul companiilor, cât și în comunitate, au fost declarate Tenaris Silcotub şi Michelin din Sălaj, precum și Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj.

Ministrul Elisabeta Lipă nu doar că a oferit personal premiile către câștigători, dar a și avut un discurs inspirațional pentru participantele galei. Sportiva a vorbit despre sacrificiile pe care le face o femeie de performanță, despre competiţia care trebuie să fie îndrăgită, despre ce înseamnă să ai un bun cârmaci, despre motivaţie, despre ce trebuie schimbat şi cum poate fi schimbat în jurul nostru, ce înseamnă să fii femeie sportiv şi să te reconverteşti profesional, despre ce înseamnă să lucrezi într-o echipă adevărată – lucru care oferă intensitate sporită bucuriei chiar și în caz de succes.

gala cdm

„Vă felicit nu doar pentru că aţi început proiectul, ci şi pentru că aţi reuşit să-l duceţi până la capăt. Sunteţi o mână de oameni inimoşi şi ambiţioşi, probabil asta v-a determinat în această seară să premiaţi cele mai tari femei de succes, iar femeile sunt ambiţioase, o dată ce îşi propun să facă ceva, fac acel lucru. Este o iniţiativă foarte reuşită. În 2009 am fost eu însămi ambasador european al egalităţii de şanse şi am simţit şi eu pe propria piele că viaţa noastră, a femeilor, este o luptă continuă. Soţul meu îmi aminteşte în ultima perioadă asta destul de des şi îmi spune că el crede în mine oriunde aş fi și mă încurajează să lupt”, a declarat Elisabeta Lipă.

Au fost prezenți la eveniment și prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, chestorul Tudor Grindean şi directorul departamentului de Management al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, Răzvan Nistor.

Cele trei organizații recompensate au avut posibilitatea prin intermediul acestei gale să prezinte câteva din inițiativele pe care le-au intreprins pentru promovarea diversității și a egalității de șanse.

Bârsan Valentina și Michele Zucchetti, reprezentanții companiei Tenaris Silcotub, cu activitate în 16 ţări și 22.000 de angajaţi, au precizat că depun un efor susținut pentru a atrage cât mai multe femei către companie, prin acțiuni de recrutare şi selecţie, prin programul female ambassadors (femeile sunt invitate să vorbească studenţilor despre ce înseamnă să fii inginer), prin facebook campaign, training ( în planificarea carierei, cursuri specifice pentru mămici de nou-născuţi la o clinică specializată), prin dezvoltare (consiliere în carieră, focus grupuri, expunere şi promovarea femeilor), dar și beneficii precum un program specific flexibil care oferă mai mult timp cu familia, un maternity kit ce conține detalii și sfaturi legale legate de viața micuților, un pink parking pentru viitoarele mămici, cu parcări amplasate în apropierea birourilor, plus o grădiniţă privată cu acces online pentru părinți.

gala cdm16

La grupul Tenaris 23% dintre angajați sunt femei, 77% bărbați, însă la nivel de România, în urma unui efort susținut, aceste proporții au fost transformate în 41% angajați femei, respectiv 59% bărbați. Studiile demarate de Tenaris la nivelul ramurilor companiei arată că acestea pot să ocupe 99% din funcțiile unui bărbat, inclusiv să lucreze la macarale, ca şefi de schimb etc.

„Mesajul nostru este că în compania noastră nu sunt locuri doar pentru bărbaţi sau doar pentru femei. Domeniile “dificile” nu mai sunt inaccesibile femeilor”, a precizat Valentina Bârsan.

Despre diversitate la Michelin a discutat Ioan Telecan, responsabil pe departamentul de Resurse Umane într-o firmă cu 110.000 de salariaţi, 68 de locaţii industriale şi reţele de distribuţie pe toate continentele.

„Acționăm înpreună în diversitate prin direcţiile cultură şi naţionalităţi, mixitate de gen, vârstă şi dizabilităţi. Credem că diversitatea stimulează performanţa, prin atractivitate (permite atragerea candidaţilor şi a talentelor), dezvoltare economică (partenerii locali sunt mai doritori să colaboreze cu o companie care reflectă şi integrează specificul local), cunoaşterea pieţelor (facilitează înţelegerea pieţelor locale şi a aşteptărilor clienţilor), mediul de lucru (favorizează deschiderea către ceilalţi şi dezvoltarea persoanelor), capacitatea de inovare (stimulează creativitatea), precum și calitatea managementului”, a spus Ioan Telecan.

gala cdm17

Printre obiectivele prioritare ale Michelin se află și cunoaşterea şi înţelegerea diverstiăţii culturale, managementul intercultural, respectarea şi acceptarea celorlalţi fără a emite judecăţi de valoare (prin formări de sensibilizare), diversitatea de generaţii și diversitate de talente, respectiv şanse egale la angajare, condiţiii de muncă specifice, servicii sau produse oferite de organizaţii care muncesc cu persoane cu dizabilităţi.

Indicatorii de feminizare arată la Michelin în felul următor: 36% la nivel TESA, 22% la nivel de operator și 26% la nivel de management.

Pentru Asociația Femeilor de Afaceri din Cluj a vorbit președintele Mihaela Rus, care a apreciat în mod deosebit evenimentul, asociația fiind într-o impostază inedită de a fi recompensată, pe când de obicei femeile de afaceri sunt cele care inițiază asemenea gale de excelență.

„Îi mulţumim dlui Petean. E fantastic să primeşti recunoştinţă după o muncă de 18 ani. E extrem de plăcut să cunoşti echipe care dedică atât timp femeilor. Emoţionant pentru mine şi pentru doamnele din sală e și faptul că am cunoscut-o pe dna Elisabeta Lipă, care ne-a confirmat că între sport şi business există o asemănare. În sport însă există campionate sau olimpiade pentru femei şi pentru bărbaţi, cu bareme diferite. În business concurăm cu bărbaţii pe aceleaşi legi, avem acelaşi barem, aceiaşi indicatori. Dacă aveţi în jurul vostru femei care reuşesc să demonstreze în business că pot să stea ferm, aşa, ca în sport, să-şi respecte competiţia, să facă ani de zile performanţă, anduranță, să le oferiţi recunoaştere pentru că pentru noi contează enorm. În AFA sunt doamne care fac business, antreprenoare, menageri, doamne care conduc oameni şi au performanţă de atins. Ce ne-a unit pe noi? Printre multe alte lucrui, nerăbdarea. Suntem extrem de nerăbdătoare să ne facem viaţa mai bună nouă, copiilor noştri, oraşului în care trăim, comunităţii în care ne învârtim. N-am mai avut răbdare ca sistemul să repare din lucruri”, a declarat directorul companiei de advertising Vitrina.

gala cdm18

Dat fiind specificul creștin al perioadei în care a avut loc gala organizată de Centrul de Dezvoltare Managerială, Ioana Racolţa a susținut cu acest prilej un mic concert de colinde.

NapocaNews

gala cdm2

gala cdm1

gala cdm3

gala cdm4

gala cdm5

gala cdm6

gala cdm7

gala cdm8

gala cdm9

gala cdm10

gala cdm11

gala cdm12

gala cdm13

gala cdm14

gala cdm15